Rovinjska kava za kinesko tržište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasniku kineske tvrtke Hainan Houchen Coffe Tan Jiaminu i njegovim djelatnicima uruceni su certifikati da su osposobljeni za pripremu i posluživanje rovinjske kave Monte.

To urucivanje, obavljeno u novom proizvodnom pogonu rovinjske tvrtke CM, u žminjskoj industrijskoj zoni, nastavak je poslovne suradnje uspostavljene prilikom posjete vlasnika CM-a Ive Uccija Miletica najjužnijem kineskom otoku Hainan, koji je velik kao Hrvatska, a ima osam milijuna stanovnika.

"Prije tri mjeseca  smo potpisali ugovor sa Houchen Caffe, najvecim kineskim proizvodacem sirove kave, o dugorocnoj suradnji. Temeljem ugovora njihovi su djelatnici došli na obuku u našu tvrtku... Mi cemo njima isporucivati našu kavu, ispocetka su izabrali Bourbon Suprime, a iz Kine cemo dobavljati njihovu sirovu kavu, cajeve i tropsko voce, posebno proizvode na bazi kokosa", rekao je nakon urucivanja certifikata Miletic.

Na Hainanu se nalaze se najvece kineske plantaže kave (kao i najveci hotelski lanci), no tamo se uzgaja kava koja nije pogodna za espreso, pa ce je uvoziti iz Rovinja. U tijeku trotjedne obuke djelatnika Houchen Caffea proizvedena su prva tri kontejnera kave koja ce se izvesti u Kinu.



CM je inace osnovan 1989., a po izgradnji nove moderne pržionice u Žminju rovinjska kava Monte je dobila oznaku Hrvatska kvaliteta i medunarodni certifikat HACCAP.

Jedna od njihovih najboljih kava Bourbon Suprime je prošle godine dobila prvu nagradu na Novosadskom sajmu u konkurenciji 34 kava. Prošle je godine u novoj pržionici proizvedeno 30 tona kave, koje je sa aparatima za pripremanje plasirana po Hrvatskoj, a petina se izvozi u Bosnu i Hercegovinu, Crnu goru, Austriju i Švicarsku. Buduci da imaju mogucnost proširenja kapaciteta preko porecke Kineskinje Lily Liu ušli su na prostrano kinesko tržište.

"U ova tri tjedna mnogo smo naucili, upoznali nove prijatelje s kojima cemo godinama suradivati i popularizirati Hrvatsku u Kini", rekao je Tan Jiamin.


Podijeli: Facebook Twiter