Rovinjska izložba gostuje u muzeju u Zagrebu

Matic Zorman, rad iz serije "The Balkan Route" - 1. mjesto u kategoriji dokumentarne fotografije
Matic Zorman, rad iz serije "The Balkan Route" - 1. mjesto u kategoriji dokumentarne fotografije

Izložba radova 20 finalista i pobjednika natječaja Rovinj Photodays 2016 bila je središnja točka događanja na fotografskom festivalu održanom 6. i 7. svibnja u Rovinju. Postav izložbe u Zagrebu publika će moći razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt do 13. studenoga 2016., a kao rezultat tradicionalne suradnje festivala Photodays i MUO-a, izloženi radovi postaju sastavnica muzejskog fundusa, dio Zbirke novije fotografije. Radovi će biti izloženi u dvoranama u prizemlju, a u galeriji na drugom katu bit će postavljena samostalna izložba argentinskog fotografa Rodriga Illescasa, dobitnika Velike nagrade Rovinj Photodays 2015., ističu organizatori izložbe.

Osam finalista iz Hrvatske

Podsjetimo, Grand Prix festivala osvojio je Slovenac Matic Zorman iz  Kranja, pobjednik u kategoriji Dokumentarna fotografija. Uz tu je nagradu pobjedniku pripala i samostalna izložba na festivalu Rovinj Photodays 2017. i prateća publikaciju te nagrada supokrovitelja, tvrtke  Maistra: petodnevni boravak u Hotelu Lone u Rovinju.

Među finalistima ovogodišnjeg međunarodnog fotografskog natječaja Rovinj Photodays osam je hrvatskih autora. Čak troje njih osvojilo je prva mjesta: Davor Konjikušić u kategoriji Umjetnički koncept, Marina Ćorić u kategoriji Akt/Tijelo i Robert Gojević u kategoriji Portret. U istoj kategoriji na drugom mjestu nalazi se Zvonimir Tanocki i Marin Mešter na trećoj poziciji. U kategoriji Arhitektura drugo mjesto osvojila je Mirna Pavlović, dok se na treće mjesto plasirao Luka Dubroja. Glorija Lizde osvojila je drugo mjesto  u kategoriji Akt/Tijelo. Njihovi radovi odabrani su među 8.500 fotografija kandidata iz cijeloga svijeta. Među finalistima četiri su autora iz Srbije, po dva iz Slovenije, Italije i Rusije, te po jedan autor iz Španjolske i Litve.

Veliki odaziv fotografa

Postav izložbe potpisuju kustosice Iva Prosoli i Dunja Nekić koje su istaknule da je "ovogodišnje izdanje festivala Rovinj Photodays pokazalo veliki odaziv fotografa iz Hrvatske, čitave regije, ali i cijelog svijeta. Činjenica je to, koja govori o sve većoj popularnosti festivala kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. I dalje je glavna odlika natječaja otvorenost prema širokoj fotografskoj zajednici, od profesionalaca, umjetnika koji koriste fotografiju, studenata umjetničkih akademija do amatera i hobista. Takav pristup rezultirao je izložbom finalista raznolikih područja interesa, pristupa i poetika." (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter