Rovinjska bolnica u zajedničkom projektu razvoja zdravstvenog turizma


Zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin, zajedno s pročelnicima i stručnim suradnicima IŽ-a primio je danas u Puli izaslanstvo poljske regije Malopolska koje je predvodio zamjenik tamošnjeg župana Wojciech Kozak. Radin je tom prilikom izjavio da su obje regije zainteresirane za suradnju u području turizma, zdravstva i kulture, odnosno za kandidiranje za europska sredstva u zajedničkim projektima. Konkretno, Istra želi sudjelovati u zajedničkom projektu zdravstvenog turizma u koji bi uključila rovinjsku ortopedsku bolnicu "Prim. dr. Martin Horvat", izjavio je Radin.

Dogovoreno je stručno usavršavanje medicinskog osoblja u rovinjskoj bolnici, kao i u bolnici za rehabilitaciju u Krzeszowicama s tradicijom pružanja zdravstvenih usluga duljom od dva stoljeća.

- Poljaci su ponudili da razvijamo suradnju na području stručnog usavršavanja kad je riječ o poslovima upravljanja i nadzora, a oni imaju bogato iskustvo i na području kulture. Kompatibilni smo, postoji sinergija o dobra volja da idemo u istom pravcu. Poljska, a naročito regija Malopolska, ima ogromno iskustvo i uspjeh u povlačenju sredstava iz europskih fondova, stoga od njih možemo i moramo učiti. Otvoreni smo za suradnju, izložili smo nekoliko ideja i oni izložili nekoliko mogućnost, te se nadamo da ćemo u skorije vrijeme upotpuniti ovu suradnju koja već broji nekoliko kartica materijala, za isto toliko kartica u idućem razdoblju, izjavio je Radin.

Kozak je kazao da su dvije regije još 2013. potpisale ugovor o suradnji.

- Ovo nije moj prvi posjet Istarskoj županiji, s kojom ostvarujemo odličnu suradnju. Danas smo razgovarali o provođenju novih projekata, poput zdravstvenog turizma, ali i razmjene mladih u sklopu projekta Erasmus. Dogovorili smo suradnju u projektima vezanim uz kulturu iz Programa prekogranične suradnje Interreg, izjavio je Kozak.

Nakon susreta Poljaci su obišli gradilište nove Opće bolnice Pula, nakon čega su se upoznali s radom Sveučilišnog kampusa i projektom njegove nadogradnje. Obišli su i Kuću istarskog maslinovog ulja te brodogradilište Tehnomont, a dans bi trebali posjetiti Infobip u Vodnjanu i Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču te se susresti s predstavnicima gradskih vlasti. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter