Rovinjska bolnica poslovala s dobiti

Ravnatelj dr. sc. Marinko Rade, zamjenica ravnatelja dr. Miriam Brenčić i pomoćnik za kvalitetu dr. Oleg Nikolić
Ravnatelj dr. sc. Marinko Rade, zamjenica ravnatelja dr. Miriam Brenčić i pomoćnik za kvalitetu dr. Oleg Nikolić

Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" prošlu je godinu zaključila uz dobit od 1,77 milijuna kuna. Donedavno veliki gubitaši evo već drugu godinu kako ostvaruju zaradu, lani za oko 260 tisuća kuna višu nego 2014. kada je rovinjska bolnica prvi put od 2000. godine stabilizirala financijsko poslovanje te završila godinu s 1,5 milijuna kuna dobiti. Lanjski proračun bolnice iznosio je nešto manje od 23,1 milijun kuna, a ravnatelj dr. sc. Marinko Rade, koji je na čelo ustanove došao u veljači 2014., kaže da to nije rezultat rada samo jedne osobe, nego dobar primjer kako se odlični rezultati mogu postići timskim radom.

Ortopedska ambulanta za djecu

- Iako je kadrovska struktura daleko od idealne, unutar bolnice imamo vrijedne ljude na koje se mogu osloniti i to puno vrijedi. Osim toga, dobit je rezultat savršenog ispunjavanja ugovorenog godišnjeg limita s HZZO-om u zadnje dvije godine i nove organizacije radnog procesa koja je dovela do većeg angažiranja svih zaposlenih te porasta broja pregledanih pacijenata i pruženih usluga u ambulantama. Bolje poslovanje, transparentnost i bolji imidž bolnice u lokalnoj i široj javnosti, pridonijeli su većoj popunjenosti kapaciteta, odnosno značajnom povećanju dana bolničkog liječenja, naglašava dr. sc. Rade.

Lanjski rekord u broju hospitaliziranih pacijenata ostvarili su u prosincu, mjesecu u kojem su ranijih godina imali svega šest do osam pacijenata po odjelu što je, uz značajne troškove hladnog pogona, stvaralo gubitke. Lani su hospitalizirani pacijenti u bolnici proveli ukupno 42.084 noći, samo u prosincu 2.182, dok je istog mjeseca, recimo, 2010. godine bilo 1.633 noćenja. Osim toga, HZZO je povećao cijenu specijalističko-konzilijarnih postupaka za prosječnih osam posto, a uprava bolnice je uvela uštede na većini stavki rashoda poslovanja. Povećanom broju pruženih usluga uvelike je pridonijela i novootvorena ultrazvučna ambulanta za pregled dječjih kukova.

- Kolege ortopedi podržali su tu ideju i veseli me što se u hodnicima bolnice opet čuju dječji glasovi. Od mog dolaska ovo je druga godina koju završavamo u čistom dobitku, tako da ne moramo čekati oproste dugova, niti imamo ikakve kredite i zaduženja. Moram napomenuti da ovo nije klasična bolnica, razvijamo zdravstveni turizam i moramo pružati višu razinu usluga, zbog čega nam je i nemedicinski kadar od velike važnosti. Iz tog razloga, osim liječnicima specijalistima, medicinskim sestrama i tehničarima te fizioterapeutima, ove zavidne rezultate pripisujem i svim radnicima zaposlenima u praonici rublja, u restoranu i kuhinji, u tehničkoj službi, na portirnici, vanjskim suradnicima i, naravno, upravi, kaže dr. sc. Marinko Rade, naglašavajući i stalnu potporu Istarske županije kao vlasnika bolnice te Grada Rovinja.

Prema Planu poslovanja ravnatelja za četverogodišnje mandatno razdoblje, nakon što je prve dvije godine postigao zacrtanu financijsku konsolidaciju a potom i značajnu zaradu, Rade kaže da se sada okreću obnovi bolnice.

Kreditna i vlastita sredstva

- Postignuta financijska stabilnost i akumulirana sredstva konačno nam omogućavaju eventualno podizanje kredita za obnovu i programiranje njegove otplate. Cilj nam je dobiti bolnicu kojom ćemo se ponositi, kako odličnom stručnošću kadrova, tako i njezinim izgledom, ambijentom i prepoznatljivom dodatnom ponudom. Već ove godine višak prihoda namjeravamo uložiti u neophodnu rekonstrukciju bolničkih zgrada, što nije, osim manjih radova, učinjeno u zadnjih desetak godina. Procjena investicije za obnovu bolničkih zgrada je oko milijun kuna. Uskoro počinje obnova Odjela fizikalne terapije i bolničkih odjela za koje smo već dobili puno donacija, kaže dr. sc. Rade u čijem je stručnom timu od ove godine zamjenica ravnatelja dr. Miriam Brenčić te pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite dr. Oleg Nikolić.

Obnova plaže

Od novih projekata u upravi rovinjske bolnice nadaju se uskoro krenuti u obnovu i dogradnju terapeutske plaže koja je zamišljena kao najsigurnija plaža na Jadranu za teško pokretne i osobe s invaliditetom. "Bit će to dodatna vrijednost u ponudi naše ustanove i brend po kojem ćemo zasigurno biti prepoznati", ističe ravnatelj dr. sc. Marinko Rade, ne želeći otkrivati detalje dok projekt čeka potvrdu o potpori iz državnog proračuna. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter