Rovinjska bolnica pod istragom

Rovinjska bolnica "Martin Horvat" (M. MIJOŠEK)
Rovinjska bolnica "Martin Horvat" (M. MIJOŠEK)

Policijska uprava istarska po nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Puli provodi izvide u rovinjskoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat", potvrdila je jučer glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović koja, s obzirom na novi Zakon o kaznenom postupku, po kojem je postupanje tijekom izvida tajno, nije mogla govoriti o detaljima i predmetu istrage.

Neslužbeno doznajemo da se istraga između ostalog provodi zbog niza proceduralnih propusta i zbog toga što bolnica nije postupila sukladno rješenju o izvršenom nadzoru inspektorata Ministarstva zdravlja od 20. rujna prošle godine.

Prema neslužbenim informacijama, provjeravaju se kompletno poslovanje bolnice i plaće zaposlenika, ali i moguća zloupotreba ovlasti. Spominje se i sporno izvješće revizije HZZO-a iz svibnja 2011. godine, u kojem je izričito traženo usklađivanje plaća sa zakonskim odredbama.

Upravo se to navodi i u anonimnom pismu iza kojeg stoje pojedini zaposlenici bolnice, direktno prozivajući bivše rukovodstvo tvrdeći da je ustanova posljednjih deset godina nazadovala u stručnom, ekonomskom i organizacijskom pogledu. Spominje se niz nedostataka - od sezonskog zapošljavanja bez provedenog javnog natječaja, produženja rada za neke liječnike nakon navršenih 70 godina života i upozorava na praksu formiranja povlaštene grupe liječnika.

Između ostaloga, proziva se i Upravno vijeće bolnice za koje se tvrdi da godinama nije na zakonit način obavljalo svoju dužnost, jer nije tražilo izvješće o propustima o radu i inspekcijskim nalazima te nije raspravljalo o dva izvješća inspekcije HZZO-a u kojima su utvrđene nepravilnosti, osobito o isplati plaće bivšeg ravnatelja. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter