Rovinjska bojna Domovini dala 2.130 branitelja

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

U povodu obilježavanja 26. godina od osnutka 119. brigade, i druge bojne koju su sačinjavali "Fortunali" s područja Rovinja i Rovinjštine, danas je održana konferencija za novinare, na kojoj su pripadnici iste i pod mirnodopskim zapovjedništvom Drage Pulića, inače ratnog zapovjednika 2. bataljuna 119. rovinjske brigade "Fortunali", najavili program proslave koja, saznajemo, započinje 4. rujna u Rovinju, dan kasnije seli u Buzet, a potom i Labin, da bi 7. rujna centralna proslava bila održana u Puli.

Odaziv mobilizaciji od 92 posto

Inače, današnji je susret s novinarima bio i povod prisjećanja na ratni put "Fortunala", koji su se u velikom broju odazvali pozivu i već u prvom naletu 1992. godine imali respektabilni broj od 540 članova i odziv od visokih 92 posto. No, i ta je brojka, podsjeća Pulić, "pojačana" te je rezultirala činjenicom da je rovinjska bojna dala 2.130 branitelja.

- Naš prvi zadatak, 2. veljače 92. godine bio je odlazak u Otočac u kojem smo zamijenili pulsku postrojnu i bili spremni na izvršenje svih zadataka. Ujedno, to je inače miroljubivim Istranima bio i prvi susret s nepoznatim terenom i ulazak u direktne okršaje. U svibnju iste godine slijede i Ramljani, u kojima je prvi put kompletna bojna postrojba bila raspoređena i gdje smo na prvoj crti razrješenja držali položaje i osiguravali dijelove Like od "iznenađenja" i prodora suprotne strane u naš teritoriji. Ujedno, ova je akcija bila značajna jer smo čuvali i ogromne količine uskladištenog goriva koje je ostalo od ondašnje JNA-a, prepričava nam Drago Pulić, koji kaže i da su te dvije akcije ustvari bile i najbolja terenska obuka ali i vrijeme da se uspostave dobri i kvalitetni odnosi unutar same postrojbe.

Bez ljudskih i materijalnih gubitaka

- Tijekom 94. godine uslijedio je Gospić, puna četiri zimska mjeseca u kojem smo održavali crtu bojišnice dugu 22 kilometra. U to je vrijeme, ono što se lijepo veli, postrojba već radila i djelovala "ko' jedno", posebno naglašavam bez ljudskih i materijalnih gubitaka. Međutim, osvrnuvši se na ratni put "Fortunala" ističem ono što svaki fortunalac zna i osjeća, to je da kruna našeg djelovanja bilo sudjelovanje u vojno redarstvenoj akciji "Oluja", gdje je bojna angažirana u sastavu 1. gardijske brigade "Tigrovi". Naš cilj bio je omogućit tenkovskom bataljunu da što prije izbije na liniju Plitvice-Rakovica, saznajemo, između ostalog od Drage Pulića i njegovih ratnih, a danas i mirnodopskih prijatelja koji su pod njegovim zapovjedništvom prošli "Oluju" bili prebačeni na Plitvice, iz kojih su se srećom, svi živi vratili u Rovinj 13. kolovoza 1995. godine u svom punom sastavu. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter