Rovinjska Batana: Umjetnik u zamci ljepote siluete

Đani Celija, Mladen Boljkovac i Branko Juričić na otvaranju izložbe (N. O. R.)
Đani Celija, Mladen Boljkovac i Branko Juričić na otvaranju izložbe (N. O. R.)

U utorak je u rovinjskom Centru vizualnih umjetnosti Batana otvorena samostalna izložba fotografija rovinjskog autora Branka Juričića. Izložba pod nazivom "Silhouette" nagrada je koju je Juričić osvojio kao pobjednik smotre rovinjske fotografije, za seriju pod nazivom "Kofer pun snova".

Ovog puta Juričić se predstavio crno-bijelim fotografijama s motivom žene, točnije sa siluetom ženskog tijela. Iako je na svim fotografijama predstavljena ista žena/isti lik/isto tijelo, Juričiću je pošlo za fotoaparatom da svakoj fotki udahne nešto različito i drugačije te gledatelja natjera na pomno promatranje svake zasebno.

- Ovom serijom, rekao je na otvorenju izložbe pulski fotograf i autor kataloga Đani Celija, Juričić je pokazao da je upao u zamku  ljepote silueta, kojima je na kraju posvetio i čitav novi ciklus.

- Oduvijek su siluete osvijetljene u mraku, ili magli stvarale kod ljudi intrigantne osjećaje, bilo da se radi o strahu od nepoznatog, ili da se radi o pokušaju otkrivanja subjekta o kojemu je zapravo riječ. Naime, tajnovitost samih silueta interesantna je fotografima od samog početka fotografije jer žele snimiti nešto nepostojeće, ili zatvoriti kompleksnu figuru u crnu plošnost same siluete gdje je autorima dana mogućnost široke i neiscrpne kreativnosti. Upravo vođen takvom idejom Juričić je upao u zamku ljepote silueta, rekao je Celija.

On je naglasio i da "Branko Juričić na svojim crno-bijelim fotografijama stvara dojam sna".

Jedna od važnijih stvari koje primjećujemo već na prvi pogled jest ta da unatoč jakom kontrastu prevladavaju nježni pokreti i smirujuće vizije. Ovom je izložbom autor pokazao da koliko god je "stara" shema snimanja silueta, toliko opet ona može biti interesantna, provokativna i suvremena, rekao je Celija.

Izložba fotografija Branka Juričića može se razgledati do 10. prosinca. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter