Rovinjska batana putuje na svjetski festival mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekomuzej Kuca o batani s batanom "Fiamita", opremljenom novim oglavnim jedrom, od 13. do 19. srpnja sudjelovat ce na festivalu mora i mornara koji se tradicionalno održava svake cetiri godine u francuskom Brestu. Posadu "Fiamite", izgradene 2005. u malom brodogradilištu na otvorenom na gradskoj rivi, cinit ce Marc Junior Borghigiani i Milovan Gržinic. Kao predstavnik ekomuzeja i Grada Rovinja u Brest putuje i Donald Schiozzi, direktor Lucke uprave.

Odlazak u Brest organiziran je s posadama pet tradicionalnih brodica gornjeg Jadrana od kojih je batana jedina sa zapadne obale Istre. Ove ce brodice na najvecem svjetskom okupljanju ljubitelja maritimne baštine predstaviti Istru i Kvarner, a uz to i gradove iz kojih dolaze - Mošcenicku Dragu, Lovran, Krk, Rab i Rovinj. U Brestu ce se uz pomoc turistickih zajednica Istarske i Primorsko-goranske županije, koje su uz gradove pokrovitelji nastupa, promovirati i naša turisticka ponuda. 

Sve ce brodice sudjelovati u pocasnoj regati koja se 15. srpnja održava uz dvadesetu obljetnicu originalnog festivala na obalama La Manchea. Na festival dolazi 2.500 plovila iz cijelog svijeta, a u sedam dana posjecuje ga milijun posjetitelja. Naše male ljepotice, barke gornjeg Jadrana, krenule su na svoj dvije tisuce kilometara dugacak put vec u petak. (A. POKRAJAC, foto M. ANICIC) 


Podijeli: Facebook Twiter