Rovinjska batana i batiél, tradicija jednog stvaranja

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

U Jedriličarskom klubu Maestral sutra će se u 19 sati svečano će otvoriti izložba pod nazivom "Rovinjska batana i batiél – tradicija jednog stvaranja".

Tim je povodom održana i konferencija za novinare na kojoj je uz predstavnike Muzeja "Kuća o batani" i dogradonačelnika Marina Budicina, u ime Županije istarske govorila Sandra Ilić, koordinatorica projekta "Adriamuse" za Istru.

- Riječ je o projektu prekogranične suradnje koji se financira sredstvima EU-a i za sada okuplja 11 članova, među kojim je i eko-muzej batane, kao jedan od najprepoznatljivijih muzeja pomorske tradicije na Jadranu.

Sam je projekt vrijedan oko 1,7 milijuna eura i jedan od glavnih ciljeva mu je povećati dostupnost muzeja posjetiteljima, rekla je Ilić, dodajući i da su u sklopu projekta "Adriamuse" dogovorena tri eventa.

Jedan već održan u sklopu novigradske "Arterije", potom ovaj rovinjski, a uslijedit će i radionica za muzejske djelatnike u pulskom MMC-u Luka.

Dogradonačelnik Budicin, istaknuo je da je Rovinj pobratim Pesara, dok je Muzej "Kuća o batani" s Muzejom pomorske tradicije u Pesaru kulturološko bratimljenje potpisao 2010. godine. Stoga je i ova izložba, koja se paralelno odvija u dva grada-pobratima i logičan nastavak višegodišnje suradnje.

- U nedjelju je rovinjska delegacija boravila u Pesaru gdje je otvorena izložbe "Tartana, tartanone, trabakul. Rađanje pomorstva u Pesaru i tradicionalna plovila", dok će se Rovinj ovog vikenda predstaviti izložbom "Rovinjska batana i batiél- tradicija jednog stvaranja". Obje su izložbe posvećene 29. međunarodnoj navigacionoj regati "Pesaro-Rovinj-Pesaro - Na ruti starih trabakula", (koja je upravo u tijeku), jedinoj navigacionoj regati na Jadranu koja je opstala i koja je gotovo puna tri desetljeća spaja dva naroda i dvije obale, rekao je Marino Budicin.

- Sama izložba, koja se sastoji od četrdesetak panoa s crtežima, slikama, skicama i fotografijama rovinjskih škverova i brodica, te faznim načinima njihove gradnje ima i arhivsku vrijednost. Poznato je da je Rovinju samo prije desetljeća prijetila opasnost od nestajanja tradicijskog ribarskog plovila batane, koju su iz luke i uporabe istisnula plastična plovila.

Upravo uređenjem muzeja "Kuće o batani" 2004. godine, krenulo se i s projektom revitalizacije tog plovila, pa danas nakon što je Francesco Budicin sagradio prvu, imamo još sedam novoizgrađenih i desetak obnovljenih starih batana, podsjetio je Budicin, uz napomenu da će i ova izložba o povijesti jednog stvaranja doprinijeti i da se revalorizira drugo rovinjsko plovilo.

Riječ je o batiélu, brodici koja je sasvim nestala iz rovinjske lučice. Jer, kako je istaknuo Budicin već slijedeće godine i za proslavu obilježavanja jubilarne 30. edicije regate Rovinj-Pesaro-Rovinj, u "režiji" članova Kuće o batani i stručnu potporu rovinjskih kalafata namjerava se izgraditi i prvi zaboravljeni batiél, plovilo na kojemu su rovinjski ribari plovili i lovili sve do sredine prošlog stoljeća. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter