Rovinjka Valentina Cafolla postavila novi svjetski rekord

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatica talijanskog porijekla Valentina Cafolla postavila je u nedjelju novi svjetski rekord u daljinskom ronjenju pod ledom, preronivši u jezeru Anterselva, smještenom u Južnim Dolomitima, u jednom dahu 125 metara.

Valentini je 19 godina, a svjetski rekord je postavila iz drugog pokušaja, nakon što je prvi morala prekinuti.

"Nisam idealno udahnula prije urona i malo sam se uspaničarila pa sam nakon 75 metara morala izroniti", opisala je nova svjetska rekorderka svoj prvi, neuspješni pokušaj, nakon kojeg više nije imala pravo na pogrešku.

U drugom pokušaju uspjela je preroniti 125 metara, a pod ledenim pokrivačem koji je na mjestima bio debeo i 70 centimetara provela je jednu minutu i 27 sekundi. No, ni drugi pokušaj nije prošao glatko, jer se Valentina morala boriti kako bi po izronu zadržala svijest, što je jedan od uvjeta za priznavanje rekorda od strane Svjetske konfederacije za podvodne aktivnosti (CMAS).

"Presretna sam što su se intenzivne pripreme isplatile. Također sam sretna što ću sljedeći put roniti u toplijim vodama", rekla je Valentina Caffola nakon što je nadmašila prijašnju rekorderku, Turkinju Denyu Can.

Valentini to nije prvi svjetski rekord. Na istom je mjestu prije godinu dana preronila 111 metara, što je tada bio najbolji domet u povijesti.

Zanimljivo, dan prije Caffole 32-godišnji Francuz Arthur Guerin-Boeri postavio je novi rekord za muškarce, preronivši 175 metara pod ledenim pokrivačem u jezeru Sonnanen u Finskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter