Rovinjka preminula jer grad ima samo jedan tim hitne?

Hitna medicinska služba u Rovinju (A. POKRAJAC)
Hitna medicinska služba u Rovinju (A. POKRAJAC)

Obitelj Rovinjke preminule u noći od 20. na 21. veljače obratila nam se zbog nesretnih okolnosti koje su dovele do njene smrti. Po njihovim riječima, nakon što je ženi pozlilo u 0.45 sati, nazvali su rovinjsku Hitnu medicinsku pomoć. Dežurno vozilo je međutim bilo na intervenciji u Puli pa su na dolazak morali čekati više od sat vremena.

Kažu da je dežurna sestra u rovinjskoj hitnoj pomoći bila susretljiva i da im je davala instrukcije kako pružiti pomoć, ali to nije pomoglo. Smatraju da je pravu pomoć mogla pružiti tek ekipa hitne pomoći, koje nije bila dostupna.

Zašto Rovinjština, s više od 20 tisuća stanovnika, ima tek jednu ekipu hitne pomoći, koja očito ne može zadovoljiti potrebe?

Ksenija Družetić-Božić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije je, uz žaljenje upućeno obitelji zbog smrti gospođe, odgovorila da je u rovinjskoj hitnoj službi u 0.51 sati zabilježen prvi poziv gospođe za majku koja se nalazi na drugoj adresi i nije joj dobro. U 0.55 sati stigao je poziv muža za ženu, tijekom kojeg se saznalo da je stanje kritično, da je gospođa vjerojatno već preminula i da ne diše. Dežurna sestra na hitnoj mu je dala savjete o pokušaju oživljavanja.

Odmah je pozvan mobilni tim prve pomoći, koji je bio na Velom Vrhu, prevozeći u pulsku bolnicu mladića sa simptomima srčanog infarkta. Za nekoliko minuta sestra je pozivom provjerila provode li se mjere oživljavanja. Tim hitne pomoći došao je u kuću u 1.45 sati i utvrdio da je pacijentica mrtva više od sat vremena. Iz razgovora s mužem pokojnice saznali su da ju je zatekao na podu kupaonice oko 0.40 te da nije disala ni davala znakove života. (piše A. POKRAJAC)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter