Rovinjka Benussi o slucaju Rapotez

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na kraju rovinjskog Italian Film Festivala prikazan je dokumentarni film Rovinjke Sabrine Benussi "Rapotez - Un caso italiano" (Talijanski slucaj Rapotez). U gotovo sat vremena rovinjska režiserka, koja živi i radi u Italiji, ispricala je na filmu dirljivu pricu o Lucianu Rapotezu, bivšem partizanu, pripadniku brigade Garibaldi, uhicenom 1955. godine pod optužbom da je 1946. u mjestu nedaleko od Muggie ubio jednog zlatara, njegovu suprugu i sluškinju.

Tijekom petodnevnog ispitivanja u policijskoj stanici podvrgnut je teškom mucenju dok nije priznao. Nakon priznanja u istražnom zatvoru su ga držali tri godine. Po okoncanju sudskog spora proglašen je nevinim i osloboden optužbi, a sud je ustanovio da je podvrgnut teškom mucenju u cilju iznudivanja priznanja.

Vratio se kuci, ali je u Trstu i okolici propaganda ucinila svoje, pa nije kuci našao ni suprugu. Bez posla i perspektive emigrirao je u Njemacku, gdje je radio dvadeset godina. Otpoceo je osobnu borbu protiv talijanske države, tražio je pravo na novcanu naknadu i ispriku državnih institucija, ali je nije ni u 92. godini života dobio.

Sabrina Benussi je pojasnila da je ovaj slucaj amblematican jer se Luciano Rapotez bori za pravdu vec 56 godina. Film se stoga prikazuje po srednjim školama u Trstu, a vjerojatno ce, receno je na zatvaranju festivala, prikazivati i u Istri.

Posljednjeg dana na festivalu se pojavio i Fulvio Falzarano, akter jednog od najgledanijih novih talijanskih filmova "Benvenuti al sud" (Dobrodošli na jug), koji je sa 29,8 milijuna eura šesti po zaradi u povijesti talijanske kinematografije.

Ovogodišnji je festival bio posvecen 150. obljetnici ujedinjenja Italije, pa su prikazana remek djela o talijanskom preporodu. U sekciji Panorama prikazani su filmovi mladih redatelja a u sekciji Kratki dokumentarci najzanimljiviji radovi producirani u  talijanskim regijama Veneto i  Friuli Venezia Giulia. (Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter