Rovinježi će blagdane guštati u tradicijskoj kući


"Blagdani u Kući batane: za stolom i uz glazbu" naziv je prosinačkih događanja koje za svoje sugrađane pripremaju članovi istoimene udruge. Ovom nazivu višednevnih događanja, koja će se od subote odvijati na Trgu maršala Tita, Riccardo Bozassi na današnjoj je konferenciji za novinara pridodao i riječi "u društvu prijatelja". A da je to doista i važan dodatak dokazuje i impozantan broj inicijatora prosinačke bajke u Rovinju, kao i više od dvjesto sudionika programa koji će se odvijati svaki dan i u dvije smjene, zaključno s 6. siječnja za kada je i najavljena promocija prve 3D knjižice, svojevrsnog vodiča kroz rad i djelatnost Udruge Kuća o batani.

- Cilj Udruge bilo je oživljavanje rovinjske tradicije i običaja koji se vezuju za posljednje dane u godini i koji su u sprezi s pjesmom, ićem i pićem koje već stoljećima, u te dane slavlja, konzumiraju, njeguju i štuju u gradu svete Eufemije.

I samo mjesto održavanja božićne čarolije nije slučajno odabrano. Naime, tradicijska kuća, koju je dizajnirao arhitekt Aleksandar Paris, postavljena je na lokaciji nekadašnje lođe gradske mesnice. Ona je sve do 19. stoljeća bila okupljalište mještana, rekao je Valerio Drandić, predsjednik ekomuzeja. On je ovom prigodom podsjetio i na najveći uspjeh projekta - veliki angažman svih građana Rovinja koji su doprinijeli početku stvaranja jedne nove i jedinstvene tradicije - kolektivnog organiziranja i sudjelovanja u proslavi najveselijih dana u godini.

Više riječi o samoj Kući o batani izrekao je njen tvorac Aleksandar Paris. Riječ je, naime, o replici rovinjske kuće/kuhinje.

- Kuća je građena od vodootporne panel ploče i sastoji se od četiri otvora koji funkcioniraju po principu lođe. Računa se vodilo i o interijeru - tradicionalnom pokućstvu, pa čak i detaljima poput  zavjesa i tapeta. Okućnicu sačinjavaju starinski stolovi, a tu je replika ognjišta s dimnjakom, štednjak na drva, rekao je Paris te dodao da je kuća uspjela sačuvati i prenijeti kolektivnu memoriju.

O samom programu govorio je Riccardo Bosazzi, kazavši da on predstavlja vodič kroz glazbu i pjesmu Rovinja jer će tijekom blagdana kroz kuću prodefilirati više od 200 izvođača, od članova dječjih ili gradskih zborovima preko solista i bendova.

Blagdanskom se kuhinjom bavio Sergio Ferarra kojem će se, ovisno o prigodama, pridružiti i najslastičar Rovinja Toni Čehić, odnosno prvi rovinjski kuhar s diplomom Ivan Bertonja.

- Važno je istaknuti da će sva jela biti spravljana po starim recepturama i na izvorni rovinjski način. Moći će se guštati u raznim domaćim specijalitetima, slasticama i dobrom vinu. U ovo recesijsko vrijeme nije naodmet spomenuti i cijenu kompletnog menija koja iznosi 25 kuna, rekao je meštar od kužine Sergio Ferarra. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter