Rovinjcima za Sv. Fumu i Dan grada - Festival vina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Završnica ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada Rovinja i blagdana njegove zaštitnice sv. Eufemije bit će u znaku Festivala vina. U subotu od 18 sati na Trgu maršala Tita moći će se pratiti demonstracije klasične prerade grožđa. Grožđe će na trg stići u kašteladama na nekoliko zaprežnih vozova. Uz ručno muljanje grožđa i tjeskanje u štruku, publika će moći probati mošt.

Održat će se i natjecanje u gnječenju grožđa bosim nogama, u čemu će se uz štopericu nadmetati rovinjske mažoretkinje, odbojkašice i rukometašice te folklorašice iz Rovinjskog Sela.

Od 20 sati na malom molu moći će se kušati probrana vina četrdesetak najboljih istarskih vinara. Besplatne će biti srdele na žaru, a popularne će cijene imati domaći sir, lignje, pršut i slastice.

U subotu će se održati i svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se podijeliti ovogodišnja priznanja. Prije toga u 16.30 sati na rt Sv. Nikola pokraj Multimedijalnog centra pristići će iz 15 kilometara udaljene uvale Palud hodači, trkači, biciklisti i plivači, sudionici tradicionalne ekološko-rekreacijske akcije "Od punte do punte - morem i kopnom".

Navečer će od 19.30 sati na Trgu maršala Tita nastupati rovinjski glazbenici. Sopranistica Oriana Vozila pjevat će uz klavirsku pratnju Aleksandre Santin Golojka, a predstavit će se i midi pjevači Zajednice Talijana, folk grupa Batana, trio Biba, Vlado & Ligio, duo On line, Sergio Preden Gato & Riccardo Bosazzi Quintet i Party band. U 20.30 sati u crkvi sv. Franje počet će 12. smotra zborova "Svetoj Eufemiji". Uz domaćine, zbor Rubino, nastupat će njihovi gosti iz Bedekovčine, Zlatara i Ronjgi.

U nedjelju već u 8 sati u crkvi sv. Eufemije prvu misu u čast zaštitnice Rovinja služit će domaći župnik Milan Zgrablić. Sat kasnije održat će se misa na talijanskom, s baljanskim župnikom Darkom Zgrablićem. Misna slavlja u 11 i 18 sati predvodit će zagrebački pastoralni vikar Zvonimir Sekelj i biskup Ivan Milovan.

U Valdibori će se odvijati tradicionalni sajam, a od 11.30 sati na Trgu maršala Tita odigrat će se turniri najmlađih u tenisu, košarci i rukometu. Od 19 sati na trgu će nastupati Master band, a od 21 Massimo Savić, jedan od naših najpopularnijih pjevača. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter