Rovinjci u višeglasju s feralovcima

Dežulović, Lucić, Jurkota i Savičević u Rovinju (N. O. R.)
Dežulović, Lucić, Jurkota i Savičević u Rovinju (N. O. R.)

Očekivano, jer drugačije i ne bi moglo biti, Boris Dežulović i Predrag Lucić, inicijatori, novinari i kolumnisti Feral Tribunea, nekadašnjeg domaćeg, medijskog lista lučonoše, oduševili su rovinjsku publiku. S popularnim dvojcem, na uobičajenom književnom čvenku, poznatijem pod nazivom "Pisac u prolazu", u Rovinju je gostovala i mlada splitska autorica Olja Savičević Ivančević s čijim je predstavljanjem moderatorica večeri Melita Jurkota i započela književnu večer. 

Uz faktografsko nabrajanje njenih književnih uspjeha, a valja imati na umu da je riječ o višekratno nagrađivanoj mladoj autorici, na pitanja što je za nju sloboda, što je kao autoricu pokreće i da li je njeno pisanje ujedno i svojevrsna intimna terapija, mlada je književnica odgovorila da svoje pisanje povezuje s igrom, srećom i zadovoljstvom, dok "terapija u njenom pisanju ima mjesta tek u tragovima.

- Da li mi pisanje predstavlja terapiju? Ne, meni je ono puno više igra negoli terapija koja je s godinama prerasla u posao. Terapija? Možda, i pod uvjetom kada neke ružne stvari kroz čitanje poezije pretvaraš u nešto lijepo, odgovorila je Olja Savičević Ivančević. Razgovarajući o njenoj najnovijoj knjizi poezije "Mamasafari (i ostale stvari)" Jurkota je istaknula da je prvi dio knjige posvećen Istanbulu, a drugi ženama, koje kao da svoje kuće, poput puževa nose na svojim leđima.

O "muškom" pismu, s druge strane stola - sve najbolje. O Dežuloviću i Luciću ili dvojcu Dežulovići& Lucić dovoljno je istaknuti da ih već godinama pratimo, čitamo, guštamo. Pa kada i sam Lucić kaže da ne voli faktografiju tipa rođen, radio, napisao…i slično i mi ćemo ih poštedjeti tih muka. Dovoljno je samo reći: Melodije Bljeska i Oluje. I za rovinjsku večer, popularni je dvojac iz svog bogatog arsenala pjesama "izvukao" najaktualnije uz koje je i publika, bez prevelikog nagovaranja, i sama zapjevala back vokale.

Uz Melodije Bljeska i Oluje, unatoč i usprkos Luciću, nabrojat ću i da je on autor pjesmarice "Haiku, haiku jebem ti maiku", lirske knjige "Ljubavnici iz Verone", a od svojih je pjesama i tuđih programa za zaglupljivanje pučanstva uspio sačiniti čitanke "Sun Tzu na prozorčiću" i "Bezgaća povijesne zbiljnosti.  Knjiga "Mjesec iznad Splita", o kojoj je bilo i najviše riječi na Lucićevom predstavljanju Rovinjcima, čulo se da je posvećena svima onima "koji su željni proviriti van iz ludnice, koju zovemo, Svijet ". Čini se, većini.

O Borisu Dežuloviću opet, možda je dovoljno istaknuti njegovi knjigu poezije "Pjesme iz Lore". No, to bi bilo površno, nedovoljno i netočno. Autor je i znanstvenofantastičnog romana "Christkind", o putovanju kroz vrijeme i etičkim dilemama vezanim za mogućnost ubojstva Adolfa Hitlera kao bebe, satiričkog romana o ratu u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Jebo sad hiljadu dinara", zbirke priča "Poglavnikova bakterija" i dviju zbirka kolumni "Crveno i crno" te  "Zločin i kazna". S Predragom Lucićem kooautor je knjige Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti.

Organizator Pisca u prolazu, Pučko otvoreno učilište Rovinj, ovu je književnu večer obogatilo ne samo održavanjem u trenutno najknjiškijoj prostoriji grada - Multimedijalnom centru, u kojem je postavljen i Božićni sajam knjiga, već ju je i "začinilo" i više no ugodnim nastupom  zbora "Antonio Gandusio". (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter