Rovinjci u strahu za uštedevinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pedesetak Istrana, najviše Rovinjaca, ne može raspolagati s više od pet milijuna kuna uštedevine koje su orocili u Onio Financu jer je ta kreditna unija otišla u stecaj.

Što je do toga dovelo i kakvo je sadašnje stanje u toj financijskoj instituciji cije je sjedište na rovinjskoj rivi izvijestio je stecajni upravitelj Zdravko Seki iz Rijeke na izvještajnom i ispitnom rocištu na Trgovackom sudu u Pazinu.

- Kreditna unija nije poslovala ekonomicno i nije mogla servisirati svoje klijente, a kapital je odavno "pojeden". Uz to, poslovanje financijske institucije je opterecivao sudski proces s njihovom klijenticom Mirjanom Bursac koji je zapoceo još 1998. godine, izjavio je Seki.

Na rocištu je receno i da su lani zbog tog procesa u kreditnoj uniji morali povecati rezerviranja za 2,9 milijuna kuna, što je dovelo do gubitka od 2,75 milijuna kuna, a to je na koncu rezultiralo blokadom žiro-racuna te je zbog te blokade Hrvatska narodna banka pokrenula stecajni postupak.

Govoreci u kakvom je stanju zatekao kreditnu uniju, stecajnu upravitelj je rekao da na racunu ima 1.962 kune te da 20-ak vjerovnika duguje 2,27 milijuna kuna koje im je kreditna unija plasirala u vidu gotovinskog kredita.

- Potom, 3,57 milijuna kuna je knjigovodstvena vrijednost cetiri preuzete nekretnine zbog neplacenih kredita. One se nalaze u Porecu, Puli, Fondolama i Vodicama. No, to nisu slobodne nekretnine za prodaju i njima ne možemo raspolagati jer su opterecene tudim hipotekama. Ukupno, Onio Financ ima 6,74 milijuna kuna imovine i 8,67 milijuna kuna obveza, iznio je Zdravko Seki.

Rekao je da je 26 depozitara ukupno prijavilo manje od dva milijuna kuna depozita i svi su im priznati. Štediša Mirjana Bursac je prijavila depozit od 4,53 milijuna kuna, ali joj je stecajni upravitelj priznao "samo" 3,26 milijuna kuna jer je ostalo predmet sudskog spora.

Rekao je da su mu u posljednji trenutak pristigla potraživanja još šest štediša i Hypo banke koja je prijavila 1,54 milijuna kuna te je najavio da ce do iduceg rocišta ispitati njihovu valjanost. Pozvao je i ostalih dvadesetak štediša koji nisu prijavili potraživanja da to ucine jer im je krajnji rok od tri mjeseca poceo teci od srijede.

Stecajni upravitelj je zakljucio da od cetvrtka pocinje naplata potraživanja te da nastavlja sudske parnice s obzirom na to da ih Onio Financ vodi cak petnaest. (Paulo GREGOROVIC)

Osnovani prije 17 godina, a imali i 400 zadrugara
.
Štedno-kreditna služba Onio Financ je osnovana 1993. godine. Preregistrirala se u Štedno-kreditnu zadrugu 2000., kada je brojala 400 zadrugara. Potom su zadrugari u travnju 2007. donijeli odluku o preoblikovanju u kreditnu uniju, što je na sudu provedeno tek u rujnu 2009. Prethodno tome je posljednjih dana 2007. uplatom u novcu povecan temeljni kapital s 365 na 538 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter