Rovinjci odvajaju otpad u svom dvorištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pilot-projekt Komunalnog servisa odvojenog skupljanja otpada od vrata do vrata proširen je na naselje Konceta. Tamošnjim domacinstvima darovane su žute i plave kante u kojima ce zasebno odlagati plastiku i papir. Projekt je zapocet krajem prošle godine u naseljima Kokaletovica, Monfiorenzo i Gripole, a uskoro ce se proširiti na Karmelo i Bošket.

- Od 120 domacinstava ukljucenih u ovu akciju do sada smo prikupili 1,6 tona plastike i 22,3 tone papira i kartona. Projektom su zadovoljni u domacinstvima jer mogu odvajati otpad vec u svom dvorištu, a mi na ovaj nacin prikupljamo više korisnog otpada, cišceg i pogodnijeg za daljnju obradu, kaže direktor komunalnog servisa Marko Paliaga.

Da bi se gradani senzibilizirali za kompostiranje dijela svog kucnog otpada, Komunalni servis im je do sada darovao 330 kompostera s uputama za njihovo korištenje. Iduce godine darovat ce ih još 50.  U komposterima se odlažu ostaci voca i povrca, ljuske jaja, talog kave, ostaci caja s vrecicama i biljni ostaci iz vrta, koji su cesto punili kontejnere za smece.

U tijeku je i nabava dodatnih 700 kanti za odvojeno prikupljanje otpada, za što je Komunalni servis osigurao 130 tisuca kuna. Dodjelom novih kanti, ciju nabavu sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost, odvojeno prikupljanje otpada proširit ce se na nova podrucja Grada, a predloženo je i opcinama Bale, Kanfanar i Žminj da se ukljuce u akciju.


Podijeli: Facebook Twiter