Rovinjci: Ne damo Zlatni rt, park šume i otoke

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Na sjednici Gradskog vijeća Rovinja večeras je jednoglasno prihvaćen zaključak kojim se ne prihvaća zahtjev pulskog Županijskog državnog odvjetništva, koji temeljem Zakona o šumama zahtjeva priznanje prava vlasništva Republici Hrvatskoj nad 316 zemljišnih čestica sa 178 hektara šumske površine, prostorom koji je, čulo se, veći od izgrađenog dijela Grada Rovinja. Zaključak je prihvaćen na prijedlog gradonačelnika Giovanija Sponze, koji je ujedno zastupnik u Saboru, a svoj je stav obrazložio u emotivnom govoru, za što je dobio pljesak vijećnika i brojnih gostiju.

Prihvaćena su i četiri amandmana kluba vijećnika IDS-a, koji ima 15 od 19 mandata u vijeću. Budući da se traži i mogućnost uknjiženja na novo groblje i otoke bez vegetacije njima se traži pokretanje postupka pred Ministarstvom poljoprivrede radi utvrđivanje da li predmetne nekretnine nesumnjivo predstavljaju šume. Pokrenut će se i revizija u buzetskoj upravi Hrvatskih šuma o važećim šumskogospodarskim osnovama za područje Grada Rovinja, i izuzimanje nekretnina koje su se na dan stupanja na snagu Zakona o šumama 1990. godine i kasnije uvrštena unutar granica građevinskog područja.

Prema usvojenim amandmanima Grada Rovinj će predložiti Udruzi gradova i općina pokretanje inicijative prema državnim institucijama, kako bi se ispitala opravdanost ovakvih odluka koje su suprotne pravnim stavovima da su jedinice lokalne samouprave vlasnice svih nekretnina koje su se na dan stupanja na snagu zakona o šumama i poljoprivrednom zemljištu nalazili unutar građevinskih područja. Na kraju predložit će se i Skupštini Istarske županije da pokrene inicijativu pred nadležnim državnim tijelima kako bi ova prirodna dobra, koje se nalaze unutar građevinskih područja bila nesporno i isključivo u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Rasprava o ovoj temi ne samo da je ujedinila gradske vijećnike, već su o njoj svi diskutirali, a neki od njih su prvi put govorili u tri godine mandata sadašnjeg saziva Gradskog vijeća. Svoju podršku su na taj način vijećnicima i gradonačelniku Giovanniju Sponzi dali predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Udruga antifašističkih boraca i antifašista, političkih stranaka, gradskih izviđača, Udruga umirovljenika, Vijeća mladih i veći broj građana. Na taj je način pokazano što Rovinjci misle o pokušaju otimanje njihovih park šuma i otoka, zaštićenih još 1968. kao značajan krajolik. (A. POKRAJAC)

Lavina reakcija među građanima

Vijest da će država, točnije Hrvatske šume, oduzeti Rovinjcima omiljenu zelenu površinu za rekreaciju i kupanje Punta Corrente, odnosno park šumu Zlatni rt, pokrenula je lavinu reakcija među građanima koji na društvenim mrežama ne prestaju komentirati, za njih, uglavnom nepravednu odluku države.

Upravo iz tog razloga gradsko je vijeće za danas sazvalo sjednicu kako bi se očitovalo. Dakle nije riječ samo o park šumi "Zlatni rt" (bez Škarabe), već i šumskom dijelu turističke zone Monte Mulini, šume oko vodospreme Monvi, dio zemljišta na području Monsene, Porton Biondija, gradskom groblju, pa čak i cijelom novouređenom groblju, gotovo cijelom području Cuvi, početnom dijelu TN Villas Rubin, dijelu zemljišta na području Polari i priobalje Veštra, kao i dijelu na području Rovinjskog Sela, te nizu pojedinačnih katastarskih čestica rasprostranjenih na području grada. Provjerom kroz katastar utvrđeno je da ukupna površina za koje su podnijeli zahtjev iznosi 1.784.936 kvadratnih metara, odnosno oko 178 hektara zemljišta.

Zanimljivo je da se veći dio čestica nalazi unutar građevinskog područja, pa se Rovinjci pribojavaju da će se tada osmišljavati nova pravila koja će im limitirati pristup, kretanje i korištenje do danas slobodnih i besplatnih površina. (Mihaela MEDIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter