Rovinjac na internetu prodavao rimske novčiće

U Arheološkom muzeju Istre potvrdili da su novčići kulturno dobro (AMI)
U Arheološkom muzeju Istre potvrdili da su novčići kulturno dobro (AMI)

Pokušaj prodaje 39 rimskih novčića putem oglasa na internetu 27-godišnjeg je Rovinjca stajao kaznene prijave zbog nedozvoljenog obavljanja istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra. 

Prodaju brončanih novčića Rovinjac je oglasio u travnju ove godine, ali prije no što ih je prodao na vrata mu je pokucala policija i oduzela ih sumnjajući da je riječ o kulturnom dobru. Kako bi se provjerilo je li riječ o pravim, autentičnim novčićima, policija ih je dostavila Arheološkom muzeju Istre čija je djelatnica potvrdila da potječu iz rimskog doba i da je riječ kulturnom dobru.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo pojasnio je da su novčići u dosta lošem stanju, odnosno oksidirani, te im je potrebno čišćenje.

- Unatoč oksidiranju već je i sada na novčićima vidljiv lik rimskog cara Konstantina koji je vladao od 307. do 337. godine poslije Krista. Radi se dakle o novčićima iz 4. stoljeća te kao takvi imaju vrijednost kulturnog dobra pa je AMI predložio da oni ostanu u muzeju. Od policije koja nam se najčešće obraća zbog davanja stručnog mišljenja o amforama i novčićima, zatražili smo podatke o osobi kojoj su oduzeti, kao i mjestu na kojemu su pronađeni. Međutim, informaciju o mjestu pronalaska novčića zasad nemamo. Nije isključeno da potječu iz inozemstva, ali bilo bi zanimljivo kada bi potjecali s nekog od rimskih nalazišta u Istri. Zasad ne znamo kolika bi bila njihova vrijednost na tržištu jer raspolažemo s premalo podataka, kazao je Komšo.

Kriminalističkim istraživanjem policija je doznala da je Rovinjac novčiće također kupio putem oglasa na internetu i to prije dvije godine. Novčiće mu je navodno nepoznata osoba poslala poštom, pa policija sada nastoji ući u trag i tom prodavatelju. U sklopu istraživanja u stanu Rovinjca policija je obavila pretragu, ali osim rimskih novčića nisu nađeni drugi predmeti koji bi mogli biti kulturno dobro. (Marica KOŠTA)

 


Podijeli: Facebook Twiter