Dragan Ružić, sommelier rovinjskog hotela Monte Mulini, pobjednik je 16. prvenstva sommeliera Hrvatske, održanog u zagrebačkom hotelu International. U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK), prvenstvo je tijekom dva dana okupilo 23 natjecatelja iz cijele Hrvatske.
Uz Ružića, koji je na nacionalno prvenstvo stigao kao pobjednik Regionalnog prvenstva Istre održanog u ožujku ove godine, u finalu su se natjecali Ivo Zgrablić, sommelier rovinjskog hotela Lone, i Siniša Lasan, sommelier zagrebačkog bistroa Karlo. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala, poput slijepog prepoznavanja pića, njihovog serviranja, ispravljanja vinske karte i komunikacije s gostima.
Za nagradu će Dragan Ružić posjetiti i kušati vina u podrumima najveće svjetske šampanjerije, Moet&Chandon, u francuskoj regiji Champagne.
Tijekom dvodnevnog državnog natjecanja kandidati su skupljali bodove i u teoretskim zadacima, poput poznavanja vinskih regija i osnovnih karakteristika vina. Od 23 sommeliera njih 14 došlo je iz Istre, šestero iz Zagreba i okolice, troje iz Slavonije te jedna natjecateljica iz Dalmacije. Deset sommeliera djelatnici su turističke tvrtke Maistra, dvoje Istraturista, a po jedan iz Riviere Adrije, hotela International i Jadranka hotela. Drugi natjecatelji sommelieri su u hrvatskim restoranima i konobama.
Finale prvenstva pratili su i ministar Veljko Ostojić u ime pokrovitelja, Ministarstva turizma, Denis Ivošević, predsjednik Turističke zajednice Istre, Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre, i Željko Kukurin, predsjednik Uprave Istraturista.
- Razina znanja koja se danas može naučiti za vrijeme tečajeva HSK-a ne samo da je na razini susjednih zemalja, već vjerujem da se približavamo i svjetskom vrhu. Sve što HSK radi je nešto što hrvatski turizam treba cijeniti jer na ovim natjecanjima pokazujete poznavanje vrhunske gastronomije. Sve to nam je i velika čast, izjavio je ministar Veljko Ostojić, koji je i bivši predsjednik HSK-a.
Niz okupljenih stručnjaka sommelierskog i ugostiteljskog usmjerenja tijekom prvenstva je izmijenio iskustva u primjeni ove profesije. Zaključeno je da je ona nezamjenjiv dio sveobuhvatne turističke ponude.
- Hrvatska se opredijelila za visoki turizam. U tom usmjerenju nema mjesta za prosječne, već samo za vrhunske sommeliere. Naš rad je jedan od doprinosa razvoja struke i turizma naše zemlje općenito, izjavio je predsjednik HSK-a Franko Lukež.
Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine i danas ima 446 članova. Glavna mu je zadaća napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i obrazovanje profesionalaca i šire javnosti. Hrvatski sommelier klub član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI). (A. POKRAJAC)
Ružić: Titula je rezultat mog upornog rada na izvrsnosti
"Iznimno sam zadovoljan što sam postao prvak Hrvatske za sommeliere. Titula je došla kao rezultat mog upornog rada na izvrsnosti. U Njemačkoj, gdje sam se školovao, radio sam u vrhunskim restoranima i hotelima. Kada sam se prije četiri godine vratio u Hrvatsku, radio sam u nekoliko kvalitetnih istarskih restorana. Na kraju sam se skrasio u Monte Muliniju, koji ima najbolji regionalni Wine Vault restoran. Uz pomoć svog šefa Emila Perdeca, koji je i trener sommeliera Maistre, nadopunio sam svoja znanja i nakon sudjelovanja na tri prvenstva osvojio šampionsku titulu.