Rovinjac dobio pravomoćnu presudu protiv banke

Mirko Mastilović
Mirko Mastilović

Rovinjski odvjetnik Mirko Mastilović, koji sam zastupa oštećene klijente banaka u Istri, nedavno je prvi u Hrvatskoj pobijedio banku u sporu koji je podigao kao fizička osoba zbog jednostrane odluke banke da podigne kamatne stope na kredit koji mu je ranije odobrila. Pojasnio nam je da je 2005. godine u rovinjskoj podružnici Splitske banke podignuo kredit s valutnom klauzulom u švicarskim francima od 141 tisuću kuna uz kamatu od 6,88 posto.

- Do kraja 2009. godine banka mi je povećavala kamatu sve do 10,4 posto zbog čega mi je rata kredita povećana na 3.300 kuna, s početnih 2.150. U konačnici, 2012. godine otplatio sam prijevremeno cjelokupan iznos, i glavnicu i kamate, od 192 tisuće kuna jer nisam htio prihvatiti da me gule. Najviše me kao čovjeka pogodilo što nisu htjeli niti razgovarati sa mnom da mi vrate preplaćeni iznos. Kad sam vidio što rade meni kao odvjetniku i bivšem sucu, mogu misliti što rade malom čovjeku. Tužio sam banku i evo, uspio sam u konačnici, izjavio nam je odvjetnik Mastilović.

Županijski sud u Splitu njemu je u korist donio pravomoćnu presudu protiv Splitske banke zbog preplaćenih kamata po kreditu u švicarskim francima nakon dvije godine suđenja. Mediji koji su prenijeli tu vijest utvrdili su da je to prva pravomoćna presuda za preplaćene kamate u korist privatne osobe te da je Županijsku sud u Splitu svojom odlukom pobio i preinačio presudu Općinskog suda koja je bila u korist banke.

- Sud je utvrdio ništavost predmetne ugovorne odredbe jer je banka povrijedila načela savjesnosti i poštenja. Naime, banka je bila dužna i morala je objasniti razloge i mehanizam promjene kamatne stope. Ne može i ne smije jedna strana ugovora pojedine ugovorne odredbe mijenjati svojevoljno kako god želi bez suglasnosti druge strane, kao što je to učinila banka promjenom kamatnih stopa, izjavio je Mastilovićev odvjetnik, Davor Radić iz Splita. Mastilović nam je pojasnio da je banka platila troškove postupka, sada čeka da mu naprave obračun i vrate preplaćen iznos naplaćenih kamata te da ako banka to ne učini, ići će nova tužba protiv banke. On sam procjenjuje da je vrijednost spora 20.000 kuna, ali smatra da će se konačan iznos vjerojatno utvrditi vještačenjem te da će od banke tražiti i plaćanje kamata po stopi od 12 posto, koliko iznosi zakonska zatezna kamata. Inače, Županijski sud u Splitu je takvu odluku donio na temelju presuda Europskog suda pravde i Visokog trgovačkog suda u Zagrebu u slučaju Franak.

"Odluke iz tih presuda su u svakom slučaju temelj za donošenje presude Županijskog suda u Splitu", izjavio je Neven Cambi, glasnogovornik tog suda. Međutim, Splitska banka nije stala na toj presudi već je protiv iste uložila izvanrednu reviziju, kao što je to učinila i protiv presude Visokog trgovačkog suda.  (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter