Rovinj: Živopisna jedra izmamila uzdahe publike

Tradicionalne barke ispred rovinjske jezgre (D. ŠTIFANIĆ)
Tradicionalne barke ispred rovinjske jezgre (D. ŠTIFANIĆ)

Velika gajeta "Stari mačak" iz Pirana pobjednik je 9. regate barki-jedrilica s oglavnim i latinskim jedrom i drugih tradicionalnih plovila koja se održala danas u akvatoriju ispred starogradske jezgre Rovinja.

Unatoč dosta jakoj buri starinske su barke s jedrima u jarkim, živopisnim bojama vješto manevrirale između otočića Sv. Katarina, marine i starog grada, na oduševljenje publike koja je s obale pratila događaj. Drugo je mjesto pripalo posadi "Albatrosa" iz Zagreba, a treće gucu "Op 973" iz Opatije.

Premda je ovogodišnja rovinjska regata tradicijskih barki trebala biti rekordna po broju sudionika, zbog najave loših vremenskih uvjeta mnoge su posade u zadnji čas odustale pa je ukupno nastupila 31 barka.

Deset venecijanskih posada nastupilo je s vlastitim tradicionalnim plovilima kao što su topi, bragagne i bragoci, bilo je tu leuta i pasara iz Slovenije, cat-boata iz Italije, gajeta iz Rovinja i Pule, brojnih kvarnerskih batana iz Mošćeničke Drage, Cresa, Krka, Brseča, Opatije, Lovrana i Rijeke. No, najvažnije je da je nastupilo čak pet tradicionalnih rovinjskih batana - jednih od simbola grada sv. Eufemije.

Ovim se susretom slavi deseta godišnjica udruge/ekomuzeja Batana koji je organizator susreta zajedno s jedriličarskim klubom Maestral. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter