Rovinj: "Željezno doba" Andrije Milovana u MMC-u


Uz glazbeni intermezzo, kojim je rovinjski skladatelj Massimo Brajković bogatim zvukom dočarao rad na metalu, u rovinjskom Multimedijalnom centru otvorena je samostalna izložba skulptura akademskog kipara Andrije Milovana. Njen naslov "Željezno doba" asocira na umjetnikovu opčinjenost odbačenim metalnim predmetima, koje oživljava pretvarajući ih u fascinantne životinjske likove.

Predstavljajući rovinjskog kipara Dubravka Svetličić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, u čijoj je organizaciji izložba otvorena, podsjetila je da je Milovan svoj talent pokazivao već kao dječarac, a već mu je tada omiljena tema bila bestijarij. Za Mladena Lučića, povjesničara umjetnosti i savjetnika Muzeja suvremene umjetnosti Istre, rovinjski je umjetnik izrastao u jednog od najjačih kipara Istre, pa i šire. Tome ponajviše pridonosi njegov snažni izraz, koji se može svrstati u kiparski heavy metal.

- Prikupljanjem odbačenih metalnih dijelova, Milovan ih zavarivanjem pretvara u mitološka bića, stvarajući svoj nadnaravni životinjski svijet. Monumentalne forme odaju snagu, prostor i volumen njegovih skulptura. Industrijski otpad tako progovara novim jezikom. To više nisu aplikacije pojedinih elemenata, već složene kompozicije, spoj strukture i težine materijala te lakoće kojom umjetnik stvara složene forme. Niz sklopova rezultat su mašte i razrađene kompozicije u stvaranju monumentalnih skulptura, naglasio je Mladen Lučić.

Sam Andrija Milovan je rekao da mu je ovo prva izložba u velikom prostoru, koji omogućava takav smještaj velikih skulptura da se mogu razgledati sa svih strana u punoj trodimenzionalnoj dimenziji. Od procesa prikupljanja materijala i stvaranja izloženih radova Milovan je ustvrdio da je najteža faza bila uvesti ih u izložbeni prostor. Tako je šest prijatelja, koji su mu u tome pomagali, postalo žrtve njegove umjetničke strasti.

Andrija Milovan je 1980. rođen u Puli, a stanuje u Rovinju. Diplomirao je 2002. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Splitu te je nagrađen rektorovom nagradom za rezultate postignute tijekom studija. Za svoj rad nagrađivan je na rovinjskoj Likovnoj koloniji, Grisiji, Istri Nobilissimi i drugim skupnim izložbama.

"Željezno doba" se u Rovinju može razgledati do 12. studenog, svakodnevno osim nedjeljom. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter