Rovinj: Završeni "Blagdani u Kući batane"

Kuća o batani oživila gradski trg
Kuća o batani oživila gradski trg

Za Sveta tri kralja završen je dvotjedni program "Blagdani u Kući batane: za stolom i uz glazbu". Započet još 21. prosinca, novi projekt udruge i eko-muzeja Kuća o batani donio je Rovinju brojna događanja kojima je živnuo Trg maršala Tita. Svakog dana Rovinjci i njihovi gosti mogli su kušati jela iz tradicionalne rovinjske kuhinje težaka i ribara.

Sva su jela pripremana po starim recepturama i na izvorni rovinjski način. Uz rovinjska i istarska vina guštali su se domaći specijaliteti i slastice. Uz asistenciju članova Kuće o batani blagdansku je kuhinju vodio Sergio Ferarra, kojem su se, ovisno o prigodama, pridružili poznati rovinjski slastičar Toni Čehić i doajen rovinjske gastronomije, prvi kuhar s diplomom Ivan Bertonja. U pripremanju pojedinih specijaliteta ogledale su se žene iz Zajednice Talijana i Udruge umirovljenika.

Gastronomski užitak bio je popraćen i glazbenim. Uz Bitinadore i zbor Zajednice Talijana Marco Garbin, na trgu su nastupale njihove kolege, zborovi Antonio Gandusio, Franjo Glavinić, Rubino i Nuvola Udruge umirovljenika. Na trgu su nadalje nastupali folk grupa Batana, Massimo Brajković, Mirko Cetinski, Eleonora Dobrović i Sergio Preden Gato, koji je pjevao i uz Ricky Bosazzi Quintet, potom Vlado& Biba Benussi s prijateljima, bendovi Collection i No Limits. Svirao je i harmonikaš Danijel Bogešić, a nastupali su i mini, midi pjevači i solisti ZT-a te mališani iz vrtića Neven i Naridola.

Plesale su članice klubova Zumba Stars, Arabesque i Roxanne te mažoretkinje, tradicionalno uz svirku gradske Limene glazbe. Nastupali su KUD Stjepan Žiža iz Rovinjskog Sela, Dramska grupa mladih Zajednice Talijana te članovi Društva osoba sa invaliditetom.

Uz nastup brojnih solista i grupa završnog dana manifestacije Ivan Bertonja je uz pomoć svog lovačkog kolege Franka Udovičića pripremio lovački gulaš s pljukancima i trgancima. U Kući batane pripremali su se juha, pašte, njoki sa šugom, fjoki i biškoti na rovinjski, koje su pripremale članice ZT-a, a za desert Toni Čehić je pripremio poveticu.

Manifestacija "Blagdani u Kući batane: za stolom i uz glazbu", čiji je pokrovitelj Grad Rovinj, sponzori Turistička zajednica i Valalta, a omogućena je suradnjom s Pučkim otvorenim učilištem, okupila je više od dvjesto sudionika programa koji se svakodnevno odvijao ujutro i popodne. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter