Rovinj zatvara drugo polje odlagališta Lokve Vidotto

Pokrivanje odloženog otpada
Pokrivanje odloženog otpada

Komunalni servis Rovinja zatvara drugo polje odlagališta komunalnog otpada Lokva Vidotto. Radove izvodi zajednica ponuditelja GT Trade iz Splita, koja obavlja izolaterske radove, i obrt za prijevoz i građevinsku mehanizaciju Gajanakop iz Vodnjana za zemljane radove. Stručni nadzor obavlja riječka poslovnica zagrebačkog IGH-a.

Nakon pripremnih zemljanih radova na polje u koje je odlagan otpad postavlja se gornji izolacijski brtveni sloj. Uslijedit će navoženje završnog zemljanog sloja. Tijekom završnih radova postavit će se i sustav odvodnje oborinskih i procjednih voda i otplinjavanja.

Planirani je rok dovršetka radova na odlagalištu, na koji se polaže komunalni otpad koji se prikuplja na području grada Rovinja i općina Bala, Kanfanar i Žminj, početak prosinca. Ukupna vrijednost investicije je gotovo 1,5 milijuna kuna, od čega 40 posto osigurava državni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Otpad se sada polaže u treće polje, dovršeno lani u travnju. I u ovu investiciju od 2,2 milijuna kuna Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uložio je 40 posto sredstava.

Odlagalište Lokva Vidotto jedno je od rijetkih u Hrvatskoj koje je izgrađeno po standardima i propisima Europske unije te ima uporabnu dozvolu. Za svako polje, a do sada su ispunjena dva, mora se iskopati 60 tisuća kubika zemlje, što se dijelom koristi za oblaganje jame, a ostatak za pokrivanje odloženog otpada. Iskopana jama obložena je posteljicom od ilovače i zemlje, a potom od okoliša odijeljena polaganjem izolacije, čime se onemogućuje prodiranje otpadnih voda u tlo.

 Odlagalište Lokva Vidotto nalazi se na nenaseljenom području, tri kilometra sjeverno od ceste Rovinj - Bale. U njega je dosad uloženo gotovo 16 milijuna kuna, a otvoreno je 2001. godine. U krugu odlagališta izgrađeno je i reciklažno dvorište, u kojem se zbrinjava i odvozi na recikliranje papir, karton, staklo i plastika. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter