Rovinj: Zakup prva 4 od ukupno 25 hektara zemljišta


Nacrt Odluke o gospodarenju nekretninama u vlasništvu Grada Rovinja na području poduzetničke zone Gripole - Spine, koji se večer ranije, na prvom čitanju našao na sjednici Gradskog vijeća, bio je temom konferencije za novinare. Njime se naime, utvrđuju poticajne mjere koje se odnose na ulaganja u gospodarske djelatnosti unutar poslovnih zona na području grada.

Kako je na konferenciji za novinare istaknula pročelnica Upravnog odjela za imovinu Sandra Sošić Pivac, u Nacrtu Odluke, kojeg su vijećnici usvojili, ugrađene su i ranije dane primjedbe Kluba vijećnika SDP-HSLS i Udruženja obrtnika grada Rovinja, s napomenom da se i ostale mogu dostaviti do 26. listopada.

Očekuje se naime, da do konačnog usvajanja Odluke dođe na slijedećoj sjednici Vijeća, pa da se koncem siječnja raspiše prvi javni poziv kojim bi se prva četiri hektara, od ukupno 25 dalo u zakup po, kako se to moglo čuti, po iznimno povoljnim uvjetima. Prva četiri hektara, odnosno devet građevinskih čestica koje mogu biti grupirane, nalaze se iza trgovine "Gratis" u smjeru Lamanove.

Po riječima Sošić Pivac, u svrhu osposobljavanja poduzetničke zone do sada su obavljene brojne predradnje - od donošenja i izmjena Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone Gripole-Spine, provedbi parcelacijskih elaborata, otkupa zemljišta i njegove donacije od strane RH-a, pa sve do rješavanja imovinsko-pravnih odnosa rotora, koji je u izgradnji.

-Nacrtom Odluke utvrdili smo uvjete, način i postupak raspolaganja nekretninama u poduzetničkoj zoni. Konkretno, propisali da se nekretninama raspolaže putem javnog natječaja (prethodi mu javni poziv), da se nekretninama raspolaže putem osnivanja prava građenja, i s najdužim rokom od 50 godina kao i davanjem u zakup s rokom od najviše 25 godina.

Nadalje, propisali smo da se nekretninama raspolaže isključivo poradi izgradnje za vlastite potrebe poduzetnika, a nikako ne za tržište i u smislu daljnje prodaje poslovnih prostora, pojasnila je Sandra Sošić Pivac, dodajući i da se nekretninama raspolaže po početnoj vrijednosti od jednog eura za četvorni metar i s rokom od godine dana,  a dana je i  mogućnost licitacije do najviše dvostruke početne natječajne cijene.

Predmet prvog javnog poziva bit će devet građevinskih čestica poslovne namjene unutar kojih je moguće na jednoj poslovnoj građevinskoj čestici smjestiti i građevine uslužne, trgovačke i druge poslovne namjene. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter