Rovinj: Za šampiona turizma gigantska torta

Golema torta podijeljena u Rovinju u povodu Svjetskog dana turizma (D. ŠTIFANIĆ)
Golema torta podijeljena u Rovinju u povodu Svjetskog dana turizma (D. ŠTIFANIĆ)

Svjetski dan turizma, koji se obilježava 27. rujna, u Rovinju je danas posebno raskošno proslavljen. Naime, razloga za slavlje jedan od najsjajnijih bisera Jadrana ima napretek. Osim toga što se grad konstantno i nabolje turistički mijenja, valja podsjetiti i na činjenicu da je peti put zaredom, 13. rujna, devet dana ranije nego lani, dostigao brojku od tri milijuna noćenja čime je posljednjih šest godina hrvatski rekorder po broju ostvarenih noćenja.

- Ovaj rezultat uspjeh je svih građana Rovinja, kako onih direktno involviranih u turizam, tako i svih građana koji u njemu žive i koji ga turistički baštine, osjećaju i "dišu", naglasila je direktorica Turističke zajednice Odete Sapač, čiji je ured i organizirao proslavu Dana turizma na Trgu. Bila je to i prigoda da se, na jednom mjestu i u dobrom društvu, okupe najvažniji ljudi iz turističke branše, ali i političkog miljea Istre.

Lorencin: Ovo je turistički najuspješnija godina do sada

Brojnim se gostima i posjetiteljima na Trgu obratio gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza koji je, također, prigodu iskoristio da se zahvali svojim sugrađanima, ali i istakne kako je Rovinj "možda i mali grad po broju stanovnika, ali velik po zajedništvu".

- Osim što svi zajedno težimo postati destinacija grada s četiri zvjezdice, ono što nas čini posebnijima jest to da smo siguran i stabilan grad i što, paralelno s turističkim dostignućima, stremimo k tome da budemo i grad s četiri zvjezdice po socijalnom standardu svih građana, rekao je Giovanni Sponza.

Istarski župan Valter Flego, uz čestitke Rovinjcima, podsjetio je da je Istra, odmah iza Zagreba, najuspješnija regija. I to, kako je naglasio, nije slučaj, već rezultat sinergije javnog i privatnog.

- Ove je godine Istra je već 16. rujna ostvarila bolje turističke rezultate nego lani do kraja godine. To nije rezultat turizma koji se dešava, već onog kojim se upravlja. A upravo Rovinj biser je u toj turističkoj kruni i nešto najljepše što u Istri imamo, poručio je župan Flego.

Ministar turizma Darko Lorencin, uz čestitke Rovinjcima, podsjetio je i na činjenicu da turizam nije jedna sezona kao niti jedna gospodarska djelatnost, već ona sveobuhvatna grana koja uz ukupnost jednog teritorija omogućava učenje, razmjenu kulture, ali i unapređenje i kvalitetu vlastitog života. Turizam, dakle, nije isključivo "čovjek u bijelom"- kuhar ili konobar, nego je turizam svaki čovjek u gradu, u pošti, ljekarni…, rekao je ministar, podsjetivši i da su turisti ove godine u Hrvatsku došli u rekordnom broju, čime je ova turistička godina ujedno najuspješnija do sada.  

- Rovinj ima uzlaznu putanju i puno atributa pa se na ovaj grad valja ugledati. Već nekoliko godina ostvarujete fantastične rezultate i, stoga, svima vama koji ste uključeni u turizam, kao i onima koji se njime na ovaj ili onaj način bave, čestitam jer imate takav turistički proizvod koji nam omogućava konkurentnost, rekao je Lorencin.

Podjela slastica i majica s logom Dana turizma

Subota u Rovinju bila je svečarska od jutra, program je startao u 9 sati mimohodom Rovinjskih mažoretkinja i članova Limene glazbe, a nastavilo se plesom folklornih društava Plesarin i Stjepan Žiža te atraktivnim nastupom plesne skupine Roxanne. Na središnjoj gradskoj pozornici nastupao je duo Stand by, dok je istovremeno Trg Riviera, uz prikaz rovinjske tradicije, odzvanjao glasovima folk skupine Batana  i članova KUD-a Marco Garbin.

No, najslađi je trenutak uslijedio rezanjem i dijeljenjem goleme slavljeničke torte. Ukupno četiri tisuće komada podijelili su Giovanni Sponza, Valter Flego i Darko Lorencin, kojemu je pripala i čast da najbržima i l' najspretnijima uruči i jednu od sveukupno sto darivanih majica s amblemom Svjetskog dana turizma koji se ove godine odvija pod sloganom "1 billion tourists 1 billion opportunities". (Nina ORLOVIĆ RADIĆ; Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter