Rovinj: Za dogradnju Doma za odrasle pet milijuna proračunskih kuna

Proširenje i dogradnja Doma za odrasle "Domenico Pergolis" stajat će pet milijuna proračunskih sredstava (N. O. R.)
Proširenje i dogradnja Doma za odrasle "Domenico Pergolis" stajat će pet milijuna proračunskih sredstava (N. O. R.)

S tri suzdržana glasa prihvaćen je proračun za 2017. godinu težak 165 milijuna kuna na preksinoćnoj sjednici Gradskog vijeća Rovinja. U odnosu na nacrt povećan je za 11,3 milijuna, jer su u njega uključena sredstva proračunskih korisnika, odnosno kako je to pojasnila Milena Obrovac, iz Odjela za proračun i financije pribrojana su vlastita sredstva iz devet ustanova.  Naoko visokom gradskom proračunu u korist ide i nemalih 30 milijuna kuna prenesenih iz prošle godine.

Objektivno gledajući u odnosu na prošlogodišnji, proračun za 2017. godinu uvećan je za neznatnih 0,8 posto, pa se bez pridodanih 11,3 milijuna može ustvrditi da je na razini lanjskog od oko 152 milijuna kuna.

Prihvatili 2 od 7

Resorni pročelnici grada objašnjavali su razloge (ne)prihvaćanja amandmana vijećnika SDP-a. Na opetovani zahtjev da se naknada roditeljima za bebu poveća s 1.500 na 2.300 kuna, pročelnica Edita Sošić Blažević odgovara kako se Rovinj ne treba uspoređivati s drugim općinama i gradovima (Bale osiguravaju pet, a Kanfanar tri tisuće), jer se treba sagledati šira slika. Rovinj, naime, odgovara Sošić Blažević, sufinancira roditelje u podizanju mališana kroz sufinanciranje vrtića, besplatne dnevne boravke i slično. Odbijen je i amandman SDP-a kojim su tražili sredstva za osnivanje mjesnih odbora i to s obrazloženjem gradonačelnika Giovannija Sponze, kako obaveza njihovog osnivanja ne piše ni i Statutu ni u zakonu. U Rovinjskom Selu je osnovan mjesni odbor jer selo ima svoje specifičnosti, dok su ostala gradska naselja prirodno povezana s gradom. SDP-ov dvojac (Eda Kalčić i Petar Radetić) podnijeli su sedam amandmana, od traženja sredstva za sufinanciranje školskih udžbenika, do nastavka uređenja nogostupa. Gradonačelnik Sponza prokomentirao je kako od sedam amandmana dva nemaju zakonsko uporište.

- Dakle, ostaje pet od kojih smo prihvatili dva amandmana, ili recimo to tako visokih 40 posto, zaključio je Giovanni Sponza.

A kada je riječ o prihvaćenim amandmanima SDP-a ( koji su, uz vijećnika HSLS-a) bili suzdržani kod glasovanja proračuna, istaknimo da im je prošao prijedlog nastavka radova u Ulici Centener (vrijedan milijun kuna) te amandman o uređenju pješačke komunikacije od Ulice Luja Adamovića do Edena (500 tisuća), kojim Rovinjci dobivaju prometno uređenu i znatno kraću trasu prelaska od ove danas.

Diskusija o proračunu okončana je podsjetnikom Petra Radetića (SDP) na "riječi i djela u periodu od 2013-2017 godine" koje je najavljivao IDS. Tako je u prošlom četverogodišnjem razdoblju bilo najava razvoja gospodarstva, davanja mladima mogućnost zapošljavanja, izgradnje gospodarske zone Gripole-Spine sa zanatskim centrom kao novim mjestom zapošljavanja, razvoja sjevera grada kroz gradnju marine, izgradnje poslovnog prostora na Turnini, pa sve do izgradnje novog doma za stare i nemoćne, novih POS-ovih stanova na Končeti i Lacosergiou… Svoje nabrajanje, Radetić je završio riječima kako nikome nije teško provjeriti što se realiziralo te da s obzirom na činjenicu da IDS upravlja Gradom sve zasluge za učinjeno idu na istu adresu.

Cesta za lokvu Vidotto

No, također valja istaknuti i da će u 2017. godini najviše proračunskih sredstava biti usmjereno na izgradnju i održavanje objekta. Na prvoj poziciji smjestila se rekonstrukcija prometnog čvora i ceste za odlagalište Lokva Vidotto s iznosom investicije od šest milijuna kuna, a nešto manje koštat će rekonstrukcija sportske zone na Valbruni. Po pet milijuna kuna otići će na dogradnju Doma za odrasle "Domenico Pergolis", uređenje Šetališta Vijeća Europe, te rekonstrukciju gradskog kazališta "Antonio Gandusio". Generalno, najviše sredstva i to 60 milijuna kuna dobit će društvene djelatnosti, dok će na izgradnju objekta ići drugih 42 milijuna kuna.

Petrušić umjesto Sošića

Gradsko vijeće dobilo je i novog člana. Umjesto dosadašnjeg vijećnika HSLS-a Tomislava Sošića svečanu je prisegu dao Marko Petrušić. Ujedno, Petrušić će obnašati i dužnost predsjednika Odbora za sport (umjesto Sošića). U ovom odboru došlo je i do drugih promjena pa će umjesto Ivette Volčić Žufić, dopredsjedničku funkciju obavljati David Modrušan, koji je do jučer bio članom istog odbora a kojeg će sada zamijeniti Milan Mihovilović. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter