Rovinj za Deklaraciju o regionalnom razvoju Istre

Panorama Rovinja (J. PREKALJ/arhiva)
Panorama Rovinja (J. PREKALJ/arhiva)

Gradsko vijeće Rovinja jednoglasno je na preksinoćnjoj sjednici prihvatilo Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre.

- Usvajanjem Deklaracije šaljemo poruku da smo željenim i potrebnim procesom decentralizacije spremni preuzeti na sebe i obveze i odgovornosti, ali isto tako da smo spremni pomoći državnoj razini vlasti u ostvarenju rasta i razvoja Hrvatske, rekao je gradonačelnik Giovanni Sponza. On smatra da se novim prijedlogom Zakona o regionalnom razvoju dodaje nova razina u funkcioniranju države koja, po njegovoj ocjeni, može samo donijeti nove probleme.

- Ako tomu dodam da su novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i novim Zakonom o strateškim investicijskim projektima oduzete ovlasti i mogućnosti odlučivanja županijama, gradovima i općinama, tada dolazim do zaključka da se umjesto najavljene decentralizacije provodi dodatna centralizacija, obrazložio je Sponza. 

Usprkos jedinstvenom stavu Vijeća, tijekom rasprave čuli su se i polemični tonovi. Primjerice, vijećnik SDP-a Petar Radetić, uz primjedbu da se iz govora gradonačelnika mogao steći dojam da su Grad i IDS debela opozicija sadašnjoj vlasti, rekao je i da će Klub vijećnika SDP-a i HSLS-a glasati za Deklaraciju, ali i zamjerio što se prije njenog usvajanja nije čulo mišljenje gradskih i općinskih vijeća u Istri. (N. O. RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter