Rovinj: Vraćanje starog sjaja gradskoj fontani


Rovinjska gradska fontana već je duže vrijeme umjesto atraktivnog simbola grada nešto na što se obraća pažnja iz drugih razloga. Osim što je njeno središte - dječak s ribom u ruci, od vremena, soli i vjetra ružno pozelenio, svako malo kao da se na nju zaboravi, pa i voda koja se nalazi u njenom koritu znade poprimiti zelenkasto-žute tonove. Uz to, fontana je i propusna, pa iz nje curka voda sve u šesnaest, što naročito zna biti opasno tijekom gradskih koncerata, kada su trg i riva isprepleteni elektronskim i rasvjetnim kablovima. No, od Nove godine tome je došao kraj. Zajedničkim snagama Grad Rovinj i Turistička zajednica platit će skorašnju sanaciju u iznosu od 284 tisuće kuna.

Čeka se zeleno svjetlo konzervatora

Kako doznajemo od dogradonačelnika Rovinja Marina Budicina, gradskoj se fontani vraća stari sjaj.

- Nakon što je naručen i dobiven elaborat sanacije te proveden izbor najboljeg izvođača, a to je u ovom slučaju žminjski Capitel, u fazi smo čekanja zelenog svjetla od konzervatora. Drugim riječima, nakon prosinačkih blagdana i skidanja novogodišnjeg ruha starta sanacija fontane, objašnjava dogradonačelnik Budicin i dodaje da je rok trajanja radova 90 dana, pa bi do uskrsnih blagdana fontana ponovno trebala biti u funkciji i na ponos grada. 

Spomenik vodi i vodovodu

Kako saznajemo, ovo je prva sanacija fontane u njenoj 57-godišnjoj povijesti. Autor Dječaka s ribom u ruci je kipar Marjan Kocković (rođeni Dubrovčanin koji je kraće vrijeme živio u Rovinju) i čije je djelo na rivu postavljeno 21. lipnja 1959. godine, izgrađeno u povodu dobivanja vodovodnog kraka Višnjan-Rovinj. Do tada su se Rovinjci vodom opskrbljivali s česme na gradskoj tržnici. Po riječima Budicina, sanacija podrazumijeva vraćanje prvobitnog izgleda fontani.

- Kameni dio, koji je najviše nagrizao zub vremena, zamijenit će se istovjetnim materijalom i savršenom replikom, dok će gornji dio (statua dječaka) biti sanirana neinvanzivnim materijalima. Modificirat će se "izvori vode", pa će iz uz četiri postojeće ribice koje okružuju kip, pritiskom na "botun" poteći pitka voda, dok će iz ribice koju u ruci drži dječak voda neprekidno teći, kaže dogradonačelnik i povjesničar Marino Budicin uz napomenu i da će čitav projekt sanacije zaokružiti nova iluminacija gradske fontane. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter