Rovinj: Više od milijun kuna za poticaje

Sošić Pivac, Čehić Hek i Rocco Črnac (N. O. R.)
Sošić Pivac, Čehić Hek i Rocco Črnac (N. O. R.)

Pročelnice rovinjskog Upravnog odjela za proračun, gospodarstvo i EU-fondove te odjela za upravljanje imovinom, Martina Čekić Hek i Sandra Sošić Pivac, na današnjoj su konferenciji za novinare predstavile program gradskih poticaja za poduzetništvo, gospodarstvo i poljoprivredu. Naime, Grad Rovinj u svojem je proračunu za tekuću godinu osigurao 856 tisuća za program razvoja gospodarstva i 325 tisuća kuna za poljoprivredu.

Po riječima pročelnice Čekić Hek, program kreditiranja poduzetnika i obrtnika provodi se od 2011. godine, temeljem kojeg Grad sufinancira kamatnu stopu od jedan do tri posto, ovisno o vrsti djelatnosti, odnosno ulaganja. Nadalje, u suradnji s Istarskom županijom jedinice lokalne samouprave kreirale su sveukupno deset mjera za poticanje razvoja gospodarstva na području županije, od kojih će Rovinj provoditi šest, a preostale institucije - IDA, HABOR, Savez udruga inovatora IŽ-a, HGK-Županijska komora Pula i županijska Obrtnička komora. 

- Predloženim programom postavlja se okvir za poticanje poduzetništva i obrtništva i to kroz šest mjera: potpore novoosnovanim tvrtkama, potpore poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU-projekata, potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, subvencioniranje ulaganja u standarde kvalitete, subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita i mjera smanjenja visine komunalnog doprinosa i komunalne naknade za ulaganja u poduzetničke zone u Rovinju i Rovinjskom Selu, rekla je Čekić Hek.

Pročelnica Upravnog odjela za upravljanje imovinom Sandra Sošić Pivac, podsjetila je da je Rovinj prethodnih godina putem četiri javna natječaja dodijelio u zakup 305 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i da je 2012. dodijeljeno još 17 hektara gradskog poljoprivrednog zemljišta, također u zakup.

- Grad Rovinj je u proračunu za tekuću godinu  osigurao sredstva za poticanje razvoja poljoprivrede u visini od 325 tisuća kuna i to za potrebu obrazovnih projekta, financiranje manifestacija, nabavku sadnica, funkcioniranje Udruge Agrorovinj te županijski fond za poljoprivredu i agroturizam. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter