Rovinj: Vila Costantini postaje hotel?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri godine od zapocinjanja postupka Zavicajni muzej Rovinja uspio je prodati svoj dio – cetvrtinu Ville Costantini u povijesnoj jezgri Rovinja. Za 2,6 milijuna kuna, kupila ju je jedna naša tvrtka koju su osnovali talijanski investitori.

Renesansno-barokna palaca od oko tisucu kvadrata i s tri ulaza, iz Trevisola, Montalbana i sa Stuba Costantini, najveca u povijesnoj jezgri, nalazi se pod državnom zaštitom kao spomenik kulture.

Dio palace, koji je bio u vlasništvu Zavicajnog muzeja, a u koji se ulazi sa Stuba Costantini, ukupne je površine od oko 422 cetvorna metra. Na prvom natjecaju ponuden je po cijeni od 6,3 milijuna kuna, potom za 4,2 milijuna, da bi se uspio prodati tek za 2,6 milijuna kuna.

Razlog tome su starost i neodržavanje palace. Izgradena je naime još u 17., a nadogradivana u 18 stoljecu. Gradila ju je znamenita obitelj Costantini, koja je u Rovinj doselila sredinom 16. stoljeca, s grckog otoka Corfu.

Dio palace koji je pripao muzeju koristio je kao svoj atelje slikar Vilko Šeferov. Zauzvrat je Šeferov, koji je postao istaknuti clan ovdašnje Likovne kolonije, Rovinju poklonio stotinu svojih slika, crteža, gvaševa i tempera. Dio je izložen u memorijalnoj sobi Vilka Šeferova u Zavicajnom muzeju.

Muzeju je dio palace koji je trebalo renovirati postao teret, pa ga je uz suglasnost Gradskog vijeca odlucio prodati. Zakljuckom Gradskog vijeca, 70 posto novca dobivenih od prodaje palace Ville Costantini uplatit ce se u gradski proracun. Preostalih 780 tisuca kuna ostat ce Zavicajnom muzeju.

Dijelom tog novca, s 86 tisuca kuna, podmirit ce se vec obavljena rekonstrukcija elektroinstalacija prizemlja i drugog kata zgrade muzeja. Preostali dio iskoristit ce se za proširenje i adaptaciju muzejskog prostora  u Ulici Zdenac.

Preostali dio Ville Costantini u vlasništvu je americkih i francuskih državljana. Doznajemo da je namjera tvrtke koja je kupila dio što je pripadao muzeju pretvaranje cijelog kompleksa u hotel, o cemu ce pregovarati sa suvlasnicima. To je izgleda jedni nacin da se stara palaca, ciji ulaz krasi lik Petrarce, spasi od daljnjeg propadanja.


Podijeli: Facebook Twiter