Rovinj utrostručio broj parkirališnih mjesta


Drugu godinu za redom Rovinj je domaćin nebeskog spektakla Red Bull Air Race-a, koji bi tijekom dvodnevnog događanja, dakle 30. i 31. svibnja, u grad svete Eufemije trebao dovesti na tisuće i tisuće gostiju.

-Sudimo li prema prošlogodišnjim brojkama, kada je u Rovinj pristiglo oko 80 tisuća posjetitelja, i ove nas godine očekuju visoke, pa i rekordne brojke. Jer, lanjski se nebeski spektakl odvijao u travnju, a ovogodišnji je na rasporedu koncem mjeseca, i u vrijeme kada se na poluotoku odmara i uživa preko 150 tisuća gostiju.

Dodamo li tome i činjenicu da je Rovinj na tridesetak minuta vožnje udaljen od svih istarskih gradova, možemo samo pretpostaviti s kojim ćemo brojčanim posjetom gostiju zakoračiti u prve dane lipnja, poručila je na konferenciji za novinare, direktorica Turističke zajednice grada Rovinja Odete Sapač, zamolivši domaćine da ove brojeve uvaže, odnosno da se privremenom organizacijom rada i života pripreme na predstojeće događaje.

A da se sve i pokreće, već u prvoj je rečenici izrekao Marko Paliaga, glavni koordinator programa održavanja manifestacije sa strane Rovinja , zamolivši građane da preparkiraju svoja vozila.

-Od srijede zbog postavljanja tribina za gledatelje i ostalih popratnih sadržaja bit će onemogućeno parkiranje na parkiralištima Valdibora, Boksiti i Končeta. Građanima koji imaju svoj parking prostor na istima, osigurali smo parkiralište kod nogometnih terena na Valbruni, kao i organizirani kombi prijevoz do starogradske jezgre od 0 do 24 sata, rekao je Paliaga, dodavši i da će ovaj "režim" parkiranja i transfera potrajati sve do nekoliko dana iza završetka Red Bull Air Racea, odnosno vremena potrebnog za demontažu tribina.

Također, Paliaga je istaknuo i da je za potrebe manifestacije Grad Rovinj umjesto standardnih pet tisuća osigurao tri puta veći broj parkirališnih mjesta, od kojih se samo deset tisuća nalazi na improviziranom parkiralištu livade Campolongo.

-Novo i privremeno parkiralište prostire se na oko 80 hektara i podijeljeno u pet sektora poradi lakšeg ulaska/izlaska automobila. Na njemu će prost naći posjetitelji koji dolaze iz pravca Ipsilona, odnosno Državne ceste 303., dok će iz drugog smjera i iz pravca Pule gosti parkirali na Lamanovi, Svetom Vidu, Gripolama, kao i terenima kod nogometnih igrališta. Uz to, osigurali smo i autobusni prijevoz od Valalte, preko Porton Biondia i Amarina, te brodskom linijom pokrili i južni dio grada iz pravca Veštra i Polara.

Također, osigurali smo i parkiralište za građane s invaliditetom i ono se nalazi u dvorištu "Mirne", rekao je Marko Paliaga. O tome kako će funkcionirati život i opskrba u gradu govorio je Elvis Prenc, voditelj Odjeka za komunalno i prometno, pojasnivši kako će se tijekom ta dva dana (subota i nedjelja) opskrba građana biti moguća isključivo do 9 sati, a nakon toga samo za interventne službe.

-Organizacija interventnih i sanitetski službi je iznimno zahtjevna. Osim što ćemo raspolagati s osam vatrogasnih i pet timova Hitne medicinske pomoći, svim raspoloživim policijskim snagama pa i policijskim helikopterom, te pomoći 150 sportaša, važno je istaknuti i da će čitavo područje Bolnice "Prim. Dr. Martin Horvat" biti rezervirano za interventna i sanitetska vozila i zatvoreno kako za pješake, tako i druga vozila.

Također, i uvali Muccia neće biti dozvoljeno korištenje tamo usidrenih plovila, odnosno nikakva "morska" komunikacija. Isto vrijedi i za uvalu Valdibora koja je pod posebnim režimom, pa će plovidba biti zabranjena u širem prostoru od Monte do područja izvan otoka Figarole s jedne, i poluotoka Muccia s druge strane, izjavio je Elvis Prenc. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter