Rovinj: Usvojene izmjene GUP-a

Za povijesne cjeline konzervatorske podloge umjesto planova - Rovinj (N. LAZAREVIĆ)
Za povijesne cjeline konzervatorske podloge umjesto planova - Rovinj (N. LAZAREVIĆ)

Pred kraj svog mandata Gradsko vijeće Rovinja usvojilo je izmjene Generalnog urbanističkog plana grada. Darko Martinec, direktor izrađivača plana, zagrebačkog Urbinga, tom je prigodom pojasnio da se GUP mijenja zbog izmjena brojnih zakona koji reguliraju planiranje urbaniziranih područja.

Novim GUP-om je tako ukinuta obaveza izrade detaljnih urbanističkih planova za stancije Laste i Sinčić, naselja Karmelo, zatim Kuvi, gospodarsku zonu Lamanova, sjeverni dio Voltićeve ulice te zonu koju omeđuju ulice Alda Rismonda, Stjepana Radića i Franje Iskre. Tamo gdje zakon nije omogućio ukidanje izrade planova nižeg reda predloženo je da se umjesto DPU-a izrađuju jednostavniji urbanistički planovi - za Montepozzo, Laste, Turninu, Kalkeru, sjevernu luku Valdibora, turističku zonu Porton Biondi te dijelove Valbrune, Končete i Lacosercija.

Izmjenama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara ukinuta je obveza izrade urbanističkih planova unutar povijesnih cjelina, osim većih kompleksa kao što su bivši TDR, tvornica Mirna i bivši Istarski boksiti za gradnju će, naime, biti dovoljne konzervatorske podloge. Ovo je vrlo značajna promjena za lokacije kao što su Školjka, Stara hladnjača i Komunalni servis na Trgu na lokvi.

Izmijenjeni su i urbanistički parametri. U postojećim već izgrađenim stambenim naseljima povećat će se izgrađenost s 30 na 40 posto. Povećan je maksimalan broj stambenih jedinica ili apartmana s 5 na 6, što će manjim iznajmljivačima omogućiti povećanje kapaciteta. Unutar postojećih stambenih naselja i područja mješovite namjene omogućena je izgradnja manjih obiteljskih hotela te građevina društvene namjene za socijalnu skrb, predškolske ustanove i slično.

Određene su i granice lučkog područja je sjevernoj i južnoj gradskoj luci kojima upravlja Lučka uprava. Kad je riječ o infrastrukturi usklađeni su pojedini pravci, a najznačajnije je što se za kanalizaciju umjesto predviđena dva definira jedan ispust u more. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter