Rovinj: Uskoro moguće poskupljenje odvodnje

Gradnja kolektora prema Monseni (A. POKRAJAC)
Gradnja kolektora prema Monseni (A. POKRAJAC)

S početkom godine registrirana je tvrtka Odvodnja d.o.o. koja će preuzeti odvodnju otpadnih voda i održavanje odvodnje oborinskih voda na području Grada Rovinja. Temeljni kapital tvrtke koju je osnovao Grad Rovinj je 12,9 milijuna kuna. Nakon tehničkih usklađenja tvrtka će uskoro početi samostalno djelovati i u nju će prijeći 16 djelatnika iz Komunalnog servisa.

Za direktora Odvodnje imenovan je dr. sc. Marko Paliaga, dugogodišnji direktor Komunalnog servisa, koji je do sada vodio izgradnju i održavanje sustava odvodnje Rovinja. Budući da je Paliaga involviran u novu zakonsku regulativu o odvodnji otpadnih voda, a uz to je docent na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma, s njime smo porazgovarali koje su mane i prednosti novog ustroja komunalnih tvrtki i što će to donijeti korisnicima njihovih usluga.

- Jedinice lokalne samouprave ionako imaju puno poduzeća, a sada se formira i novo za odvodnju. Nije li to neracionalno, jer nosi novo zapošljavanje rukovodnog i administrativnog osoblja, čiji će se troškovi kasnije plaćanjem usluga prenijeti na građane?
- I ja sam istog mišljenja, ali nas na ovaj potez tjera novi Zakon o vodama. Da u startu ne bi povećali troškove odvodnje ja ću istovremeno obavljati funkciju direktora Komunalnog servisa i Odvodnje, a postojeće će administrativno osoblje voditi poslovanje obiju tvrtki.

Međutim, ovim smo izgubili sinergiju financija i osoblja. Primjerice, mi imamo nekoliko djelatnosti, od gradske čistoće i uređenja zelenih površina do tržnice i parkinga, pa su se sredstva s računa po potrebi prelijevala iz jedne u drugu poslovnu jedincu. Uz to sve jedinice su zajednički koristile stručne inženjerske kadrove. Sada će dio njih prijeći u Odvodnju i neće moći raditi za druge jedinice koje ostaju u Komunalnom servisu.

- Poznato nam je da odvodnji slijede nove investicije i da su troškovi održavanja kanalizacije veliki. Je li ta djelatnost uopće isplativa i može li samostalno poslovati?
- Naša je odvodnja 2013. bila u gubitku od 657 tisuća kuna, a po poslovnim planu uz sve moguće uštede minus bi se ove godine trebao smanjiti na 200 tisuća kuna. Do sada su se ti gubici pokrivali plusom koje su ostvarile druge djelatnosti, kao što su parking i tržnica.

Fiksni troškovi kanalizacije će biti slični dosadašnjima, ali će se prije ili kasnije povećati varijabilni za osoblje. Tu su i troškovi novih investicija, time i povećanje amortizacije. Mi ćemo nastojati izvršiti daljnje racionalizacije, ali je realna mogućnost da će se morati povećati cijene usluga kako nova tvrtka ne bi poslovala s gubitkom.  (A. POKRAJAC)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter