Rovinj: Unknown festival nova destinacija za Engleze

Unknown festival u Rovinju
Unknown festival u Rovinju

Sljedeća nezaobilazna destinacija mladih partijanera iz Engleske, koji su ove godine popunili kapacitete Outlook i Dimensions festivala u Štinjanu, rovinjsko je turističko naselje Amarin, u kojem se ove godine prvi put održava Unknown festival.

Par tisuća posjetitelja, gotovo isključivo Engleza, sinoć se sjatilo na obalu duž koje su postavljena tri velike pozornice. Pod motom proslave posljednjih dana ljeta, Unknown festival trajat će do subote, a izredat će se čitav niz najpoznatijih imena housa, techna, dupstepa i mnogih drugih žanrova.

Ovaj je festival nastao udruživanjem organizatora etabliranih festivala kao što su Hideout, The Warehouse Project i britanski Field Day koji su na istarsku obalu odlučili donijeti zanimljivu koncepciju indie glazbe s najboljim i trenutno najtraženijim elektronskim, dubstep ili psihodeličnim glazbenicima.

Iako Main stage i pozornica Unit 44 x Kid Acne još nisu bili otvoreni, utorak je bio rezerviran za DJ setove poznatih izvođača poput Michaela Mayera, koji se svojim techno-house setom predstavio u Pool Areni.

Ovaj je njemački DJ, producent i remixer danas jedna od najvećih zvijezda dance glazbe, a to je pokazao i u Rovinju rasplesavši mnoštvo okupljenih. Na Mad Farrot pozornici nastupio je također njemački DJ i producent DJ Koze, koji je izvodio stvari s najnovije ploče "Amygdala". 

Najveću pozornost večeri dobio je Jamie xx, koji se predstavio na najvećem stageu – Forrest, a ovaj se engleski remix artist, inače član popularnog engleskog benda xx, ovoga puta predstavio kao solist. Od istaknutijih DJ-eva stage Forrest je podignuo i Erol Alkan, londonski DJ koji je u svojoj bogatoj karijeri surađivao s najvećim imenima svjetske glazbene scene.

Kako to uvijek biva na ovakvim festivalima, partijaneri su bili dobro raspoloženi, nije im zasmetala ni kratkotrajna kiša, a program je trajao do 6 sati ujutro.

Za razliku od Outlooka, koji je gotovo dvostruko veći festival, razlika je i to što je štinjanski poluotok više robinzonski, divlji i prostraniji, dok je Unknown organiziran u sigurnom okruženju resorta, pa su tako posjetitelji smješteni u apartmanima ili u kampu, a sam se program odvija blizu obale, koju su u utorak prekrivali veliki valovi, dok se partijanerima pružao prekrasan pogled na Rovinj. 

Ni jak vjetar nije smetao razgolićenim ljubiteljima elektronske glazbe, a za one koji su bili željni nešto lakših ritmova organiziran je stage "Just A little Morrocan Medina", dok su po šumi postavljene ležaljke, mjesta za druženje i razni zabavni sadržaji.

Gužva je još jedna konstanta ovakvih festivala – red se čeka za gotovo svaki šank, a prema riječima Huga Bausa iz organizacije, festival za sada broji oko 7 tisuća stranih posjetitelja, a računa na još par tisuća domaćih, koji bi trebali doći narednih dana kada će nastupiti headlineri festivala - The Horrors, Richie Hawtin, SBTRKT, Disclosure i Django Django. (A. PERCAN; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter