Rovinj: Uhicen nizozemski ubojica s Interpolove tjeralice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nizozemac Morgan Schreurs, osumnjicen za ubojstvo žene prije 13 godina u Belgiji, uhicen je proteklog petka u Rovinju nakon što je Interpol objavio da je listi najtraženijih kriminalaca.

Predao se bez opiranja kada je vidio da nema drugog izlaza - cekala ga je rovinjska policija i jedinica interventnih policajaca s pancirkama i naoružanjem.

Schreurs (39), nizozemski državljanin i najtraženija osoba na Interpolovoj tjeralici zbog ubojstva žene u Bruxellesu 1999., živio je cetiri godine mirno i povuceno na rovinjskoj adresi Ante Starcevica 6 s 25-godišnjom djevojkom Ivom Brknjac, zaposlenom u Odjelu prodaje tvrtke Maistra, u podstanarstvu najmanje dvije godine.

Sve je ove godine uspijevao izbjeci ruku zakona, no proteklog je petka uhicen u munjevitoj i pomno planiranoj policijskoj akciji u ranim jutarnjim satima i pritvoren do ekstradicije, koja bi se trebala dogoditi za 40-ak dana.

Prema neslužbenim informacijama, u Hrvatsku je došao 2007. kod Ive Brknjac i bio s njom u Varaždinu neko vrijeme da bi se potom oboje preselili u unajmljeni stan u Rovinju u Starcevicevoj ulici. Brknjac je Schreursa upoznala u Dublinu 2006., gdje je boravila poslovno.

Schreursa se tereti za ubojstvo žene koju je upoznao u baru u studenom 1999., a koja je drugi dan pronadena mrtva u svom stanu. Schreurs, koji govori nizozemski, njemacki, engleski i francuski jezik, otad je u bijegu, a pocetkom ove godine nagadalo se u da je Irskoj. U Dublinu je navodno radio kao barmen i DJ. Kada su se o slucaju raspisali tamošnji mediji, Interpol je dobio dojavu da je Nizozemac u Hrvatskoj.

- Ovim uhicenjem postigli smo cilj Interpolove Operacije infracrveno - poticanje pojedinaca na pružanje informacija koje policiji pomažu u radu, rekao je Stefano Carvelli, šef Interpolovog odjela za bjegunce.

- Ovo je savršen prikaz onoga što možemo postici suradnjom javnosti i policije, te bih želio cestitati svima ukljucenima: Belgiji, koja se ukljucila u operaciju, osobi koja je dojavila i policajcima u Irskoj i Hrvatskoj koji su se pobrinuli da se po informaciji brzo djeluje, dodao je Carvelli.

Morgan je preko granice u Hrvatsku ušao najvjerojatnije s lažnom talijanskom putovnicom, a uspio je ostati neopažen zahvaljujuci tome što nije bio upleten ni u kakav sukob s policijom. Zaposlen nije bio, a vrijeme je provodio u stanu za kompjuterom. Izlazio je tek u trgovinu po namirnice. U službenim opisima policija je navodila da je Morgan "opasan, agresivan i naoružan".

Ivina sestra u Varaždinu izjavila je da je cijela obitelj šokirana i ogorcena slucajem te da nisu bili upoznati s pravim stanjem stvari, odnosno da njihova Iva živi s traženim ubojicom. Štoviše, Morgana su opisali kao finu i ljubaznu osobu koja se trudila nauciti hrvatski jezik. (Mateo SARDELIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter