Rovinj: Učitelji na stručno usavršavanje u inozemstvo


U rovinjskoj osnovnoj školi Jurja Dobrile uspješno namiču novac iz EU fondova za stručno usavršavanje nastavnika. Nakon što je škola nedavno uspjela namaknuti više od pola milijuna kuna za programe mobilnosti učenika i učitelja, prošlog je tjedna njen ravnatelj Marin Mihovilović potpisao i ugovor temeljem kojeg će se šesnaest učitelja u naredne dvije godine stručno usavršavati u inozemstvu.

Ugovorom vrijednim 33.140 tisuće eura Europska će unija, putem Ključne aktivnosti 1, a u sklopu programa Erasmus+, omogućiti da 16 učitelja ove škole unaprijedi i usvoji znanja i vještine u nekoj od europskih zemalja. Projekt nazvan "Team up!" trajat će dvije godine, a njegovo je težište na izvođenju nastave izvan učionice te učenju iz neposredne okoline i uz pomoć suvremene tehnologije.

Valja istaknuti da je ovo jedina škola u Istri, u kategoriji osnovnih, koja je uspjela osvojiti dovoljan broj bodova i proći natječaj za financiranje kojeg u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe EU. Da nije riječ o pukoj početničkoj sreći i uspjehu škole, govori i podatak da je lani četvero učitelja uspjelo dobiti stipendije za stručno usavršavanje u inozemstvu u ukupnom iznosu od oko 8,5 tisuća eura i na ime Programa za cjeloživotno učenje. Upravo to iskustvo, vele u školi, kao i znanja dobivena kroz usavršavanje, nove mogućnosti prijavljivanja i dobivanja novaca iz fondova EU-a te kontakti ostvareni u prijašnjim natječajima rezultirali su jačom motivacijom i željom za usvajanje znanja, pisanje projekata, osmišljavanje programa te stvaranje timova koji će biti u mogućnosti realizirati školske projekte.

Što se pak tiče više od pola milijuna kuna dobivenih za programe mobilnosti učenika i učitelja OŠ Jurja Dobrile, valja podsjetiti da je riječ o projektima koje financira Europska unija u sklopu programa Erasmus+, koji je usmjeren k jačanju znanja i vještina, unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter