Rovinj: Učenici veselo u obnovljenu školu

Vrpca je prerezana (M. MEDIĆ)
Vrpca je prerezana (M. MEDIĆ)

Iste škare kojima je davne 1979. godine prerezana vrpca na svečanom otvorenju Talijanske osnovne škole "Bernardo Benussi" u Rovinju upotrijebljene su i danas kada su otvoreni rekonstruirani i nadograđeni prostori škole.

Vrpcu su prerezali najmlađa učenica Samanta Burić, najstarija Tereza Rozalie Dohnalova te najstariji djelatnik Vlado Benussi. Riječ je bila o otvaranju prostorija za učenike, njih 130, dok će se službena svečanost održati naknadno. Najuzbuđeniji su bili svakako prvašići koji su prvi put ušli u prostore škole te nisu krili oduševljenje.

U školi je rekonstruiran krov koji je prokišnjavao, postavljena je nova stolarija, reorganizirao se prostor koji je nekada služio kao garderoba, a sada se ondje nalazi specijalizirana učionica za multimediju. Na katu se povezalo tajništvo, ravnateljstvo i zbornica, pa su sada svi djelatnici na istom mjestu. Izgrađeni su i novi sanitarni čvorovi ispred učionica nižih razreda, dok su se postojeći uredili.

Škola će uskoro dobiti i novu knjižnicu, koja je nadograđena u prizemlju zgrade, a riječ je o nova 63 kvadrata. Kuhinja i blagovaonica su također kompletno obnovljene, postavljene su nove instalacije i sustavi za vatrodojavu, videonadzor te protupožarni sustav, postavljena je i nova vanjska izolacija te je promijenjena kompletna keramika, što nije bilo predviđeno. Grad Rovinj će u proračunu za iduću godinu osigurati više od milijun kuna za uređenje okoliša škole.

Vrijednost radova je šest milijuna kuna, a preko Talijanske unije i Narodnog sveučilišta u Trstu osigurala ih je talijanska vlada, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova. Izvođač radova je bila pazinska tvrtka "Vladimir Gortan", projektant studio Emmemme, a za nadzor je bio zadužen projektantski ured R&R iz Rovinja - Robert Mavrić i Roberto Unukić. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter