Rovinj: Ubuduće eko-tržnica jednom mjesečno

(Anđelo DAGOSTIN)
(Anđelo DAGOSTIN)

Prva eko tržnica na kojoj su Rovinjcima i njihovim gostima svoje proizvode ponudili istarski ekološki proizvođači uspješno je održana u srijedu na rovinjskom trgu Rivijera u sklopu tradicionalne Rovinjske večeri.

- Danas imamo sadnice pomidora, ovih malih čimižina, ljutih feferona, timijan, mažuran, mentu, melisu, lavandu, ružmarin, bosiljak, steviju te sadnice batata. Zadovoljni smo prodajom, mada nismo imali prevelika očekivanja, više smo došli radi promocije ekološke poljoprivrede i proizvoda, kaže nam mladi Dorian Siljan iz OPG-a u Valbonašu kraj Pule.

Netretirano sjeme, biljne tinkture

Na pitanje po čemu se ekološko povrće razlikuje od konvencionalnog, kaže:

- Prvo, mora biti uzgojeno od netretiranog sjemena iz ekološkog uzgoja, najčešće ga sami proizvodimo, zatim koristimo kompost od kozjeg gnoja i otpadaka s gospodarstva. Nadalje, nema zaštite konvencionalnim sredstvima, to je skroz zabranjeno, pa koristimo kompostne pripravke, razne otopine, tinkture trava od koprive, pelina… Manje-više to je zatvoreni ciklus na gospodarstvu. Za štand izaberemo ljepše primjerke, ali dosta toga i propadne. Ipak, s dosta truda može se uzgojiti proizvod koji izgledom ne odskače od konvencionalnog, jer svi ipak danas traže da nije samo kvalitetno, već da i izgleda lijepo, kaže Siljan.

Nenad Kuftić, predsjednik udruge certificiranih ekoloških proizvođača Istarske županije "Istarski eko proizvod" i vlasnik OPG-a u Marčani, kaže da već jako dugo planiraju organizirati eko-tržnicu u Rovinju, ali i drugdje, u Labinu i Poreču. Sajam u Rovinju trebao bi se održavati jednom mjesečno, dogodine možda i svakog tjedna, kao što su na pulskoj Šijani svakog utorka. Posebno računaju na domaće kupce.

- Na imanju imamo 220 stabala smokava, 300 stabala maslina i drugih voćaka. Od smokava proizvodimo sve, od svježih smokava koje prodajemo otkad su prvi cvitki zreli, pa dok ih mrazovi ne pojedu. Pravimo džemove ručno, na klasičan način, imamo 20 raznih okusa, čak i s džumbirom i čilijem, što je odličan prilog slanim jelima, kuhanom mesu, siru, pršutu, kobasama. Zatim nudimo smokvenjake kao bombonijere s bademima, orasima, s džumbirom, čilijem, čokoladom. Ove smo godine napravili ocat od smokava, macerirao je tri mjeseca i sad je vrlo tijesan za nepce, priča Štefica Komparić iz pulskog OPG-a koja proizvodi i jabučni te ocat s ružmarinom.

Nudili su se također proizvodi od lavande, prirodna kozmetika, ekološki med, maslinova ulja te razno svježe ubrano povrće - salata, blitva, tikvice, krastavci, luk, repa, mladi krumpir i grašak. Suorganizator tržnice bio je rovinjski TZ i Grad Rovinj. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter