Rovinj u znaku "Sete sois sete luas"


Slijedećeg vikenda, konkretno 17. i 18. srpnja, Rovinj je domaćin XXIII. festivala mediteranske narodne glazbe "Sete sois sete luas". Na ovogodišnjoj ediciji prvu će večer, s početkom u 21 sat na Trgu maršala Tita nastupiti portugalska grupa "Pe Na Terra", a potom, nešto iza 22 sata i domaći "Gustafi". Drugi festivalski dan bit će u znaku "7Luas cordas orkestra" ( koji okuplja glazbenike zemlja Mediterana i Zelenortskog otočja), a zatim i grupe "Bevano Est" iz Italije. Inače, kada je riječ o skupini "Pe Na Terra" radi se o spoju različitih instrumenta.

Gajde, flaute, harmonika, tradicionalne udaraljke, električna gitara, bubnjevi i bas instrumenti su skupine glazbenika koji se međusobno povezuju kako bi odali čast portugalskoj glazbenoj tradiciji uz dodir suvremenosti. Svaki se njihov koncert u pretvara u zabavu, a pjesme u ritualni ritam. Prvi album snimili su prije sedam godina i njime odali počast velikom portugalskom kantautoru Jose Alfonsu.

O "Gustafima" koji će pozornicu zauzeti istu večer, dovoljno je napisati da je to najpoznatiji istarski band. Sviraju glazbu koja predstavlja miješanje nekoliko muzičkih stilova, na prvi pogled nespojivih, ali uvijek efektnih, pri tom ostajući vjerni svom specifičnom zvuku - mješavini istarske glazbe, tex-mexa, rock'n'rolla, world music-a i freak folka. U subotu, Trg maršala Tita preplavit će zvuci "7Luas cordas orkestra, koji okuplja šestero umjetnika iz različitih glazbenih kultura ukorijenjenih u zemljama mreže Sete Sois Sete Luas.

Repertoar ovog orkestra usklađuje tradicionalne pjesme, stvara originalne skladbe i nove aranžmane o temama iz različitih zemalja kojima pripada svaki pojedini glazbenik. Skupina "Beveno Est" dolazi iz Italije, i njihov je glazbeni put inspiriran bogatom glazbenom tradicijom Romagne. Kroz akustične i tradicionalne instrumente kao što su dijatonska harmonika, violina, gitara, klarinet, udaraljke, skupina nudi fuziju zvukova, ritmova i melodija, kataliziranih u jednostavnu želju da se komunicira na izvorni, izravni i prepoznatljiv način koji prelazi granice uobičajenog.

Novost ovogodišnjeg Festivala "Sedam Mjeseca Sedam Sunca" kojeg organizira Associacao Cultural Sete Sois Sete Luas sa sjedištem u Portugalu i Italiji, a čiji su rovinjski suorganizatori- Turistička zajednica Rovinj, Grad Rovinj, Istarska županija, te Edi Maružin iz grupe Gustafi, je i u bogatoj gastronomskoj ponudi. Naime, kako doznajemo od direktorice TZ-a Rovinj, Odete Sapač program festivala bit će popraćen prezentacijom maslinovih ulja i vina, poljoprivrednih proizvoda članova rovinjske Udruge Agrorovinj, te gastronomskom ponudom tvrtke Maistra.

O samom Festivalu dovoljno je reći da ima sjedište u Lisabonu (Portugal) i u Pontederi (Italija). Promovira se putem Mreže za kulturu u 33 gradova, u jedanaest različitih zemalja Mediterana i država portugalskog govornog područja- Brazilu, Cabo Verde, Francuskoj, Grčkoj, Izraelu, Italiji, Maroku, Portugalu, Španjolskoj, Sloveniji, a od 2008. godine, i u Hrvatskoj odnosno Rovinju.

Inače, Festival predstavlja projekte narodne glazbe, uličnog kazališta i likovne umjetnosti, uz sudjelovanje velikih imena mediteranske kulture. Zbog europske dimenzije i visoke kulturne vrijednosti projekta, potporu mu pruža i Europska Unija kroz programe Kaleidoskop, Kultura 2000 i Interreg IIIB Medocc. Projekt ima za cilj omogućiti međunarodnu razmjenu umjetnika različitih kultura, putem raznih oblika umjetnosti (glazba, fotografija, enogastronomija, kultura). (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter