Rovinj: U petak Likovna kolonija, u nedjelju Grisia

S prošlogodišnje Grisije (Milivoj MIJOŠEK)
S prošlogodišnje Grisije (Milivoj MIJOŠEK)

Ovog će vikenda Rovinj će biti jedan od likovno najbogatijih gradova Jadrana. Već u petak, s početkom u 21 sat, u Zavičajnom muzeju bit će otvorena 61. likovna kolonija, a u nedjelju 10. kolovoza u 10 sati otvara se najveća izložba pod vedrim nebom - Grisia. Tradicionalna jednodnevna izložba koja se održava u Ulici Grisia bilježi 57. godina kontinuiranog trajanja.

- Na Likovnoj koloniji, koju je davne 1953. godine osnovala ondašnja grupa Valdibora - u sastavu Zora Matić, Bruno Mascarelli, Slobodan Vuličević, Stipo Pranjko, Žarko Naumović i Marčelo Brajnović - očekujemo 60 izlagača s dva izloška. Ujedno, ovaj će likovni događaj, koji je uz Grisiju, najveći i najatraktivniji na likovnom i stvaralačkom planu, biti i idealna prigoda za rođendansko slavlje, odnosno obilježavanje 60. godišnjice od osnutka Zavičajnog muzeja grada Rovinja, rekao je Dario Sošić, viši kustos Zavičajnog muzeja.

On ističe i da će na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji Rovinj biti dodijeljeno i nekoliko nagrada. Naime, nagrade Zavičajnog muzeja  trima će autorima omogućiti samostalne izložbe. Tu je i tradicionalna počasna Nagrada grada "Batana", kao i dvije otkupne nagrade od sedam, odnosno pet tisuća kuna.

Govoreći o predstojećoj Grisiji, koja se odvija svake druge nedjelje u kolovozu duž istoimene starogradske ulice, Sošić je podsjetio i na neka od pravila koja moraju zadovoljiti izlagači da bi na izložbi mogli sudjelovati.  

- Prvenstveno, pravo na sudjelovanje na Grisiji izlagači dobivaju prijavom, istog dana od 7 do 9 sati u prostorijama Zavičajnog muzeja, a potom do 9.30 moraju svoje radove izložiti u istoimenoj ulici, podsjetio je Sošić i dodao da pravo izlaganja imaju svi, od diplomiranih umjetnika, studenata škole primijenjenih umjetnosti ili umjetničke akademije do samoukih umjetnika i djece. Svi oni nadaju se jednoj od nagrada. Prvoj u visini od 4.500 kuna i pršutu, drugoj u iznosu od 4.500 kuna i siru, dok treća nagrada Grisije uključuje samostalnu izložbu. Također, tu su i otkupne nagrade sponzora vrijedne 4.500 kuna a koje će ove godine dodjeljivati Maistra, Arh Studio i Esel d.o.o. (N. ORLOVIĆ RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter