Rovinj: U MMC-u dokumentarci iz cijelog svijeta


Petu godinu za redom, od 24. do 27. travnja u rovinjskom Multimedijalnom centru održat će se ETNOFILm festival, koji donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije, a odvija se u organizaciji Etnografskog muzeja Istre i suradnji s Gradom Rovinjom.

Festival je koncipiran kao mjesto razmjene ideja na temu vizualnih istraživanja kulture, a za cilj ima otvaranje dijaloga među kulturama te popularizaciju hrvatskog etnografskog filma. Od 92 prijavljena filma selektori natjecateljskog programa odabrali su njih 24, najrazličitijih tema i metodoloških pristupa, ne bi li naglasili orijentaciju prema razvoju i praćenju antropološke-etnološke produkcije, ali i dali prostor drugim dokumentaristima koji se svojim radom oslanjaju na etnografski film.

Žiri je međunarodni, a predsjeda direktor ruskog Centra za vizualnu antropologiju, ujedno i profesor moskovskog sveučilišta, Evgeny Aleksandrov. Članovi su još Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zagrebu i Igor Bezinović, autor nagrađivanog filma "Blokada".

Među dokumentarcima koji će se prikazati naći će se i intiman portret vodnjanskog umirovljenika, u filmu "Drug Ferlin". Projekcije filmova prate i razgovori s autorima.

Natjecateljski dio programa upotpunit će i selekcija filmova u suradnji s Festivalom eksperimentalnog filma 25FPS, a moći će se pogledati i film koji priziva u sjećanje velikana etnografskog filma Jeana Roucha.

Festivalu prethodi međunarodna radionica vizualne antropologije, koja je ove godine posvećena hipermediji, pod vodstvom profesora Petera Biella sa sveučilišta u San Franciscu. U sklopu festivala bit će postavljena i izložba fotografija Etiopljanki iz fundusa Etnografskog muzeja Istre, u suradnji s Centrom za vizualne umjetnosti Batana iz Rovinja.

Sve projekcije su besplatne, a uz filmove, predavanja, radionicu te izložbu, festival će biti upotpunjen glazbenim programom. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter