Rovinj: U javne radove ulaže se 46 milijuna kuna

Gripole - najteža etapa posljednje faze izgradnje kanalizacije (A. POKRAJAC)
Gripole - najteža etapa posljednje faze izgradnje kanalizacije (A. POKRAJAC)

Gradonačelnik Giovanni Sponza je na konferenciji za novinare najavio da će u ovoj godini Grad Rovinj, Komunalni servis, pulska Plinara, Istarski vodovod i HEP u zajednički planirane investicije javnog sektora uložiti 46 milijuna kuna. Od toga 26,5 milijuna kuna otpada na Grad i gradski Komunalni servis.

- U ovom mandatu smo do sada na području grada realizirali investicije u infrastrukturu u visini od 60 milijuna kuna. I ova godina će u Rovinju biti investicijski jaka, rekao je Sponza.

Prema riječima resorne pročelnice Biserke Matacin, sredstva Grada i Komunalnog servisa koristit će se za izgradnju 15,5 kilometara sanitarne i oborinske kanalizacije, izgradnju i obnovu prometnica, javne rasvjete, izgradnju dječjih igrališta, sanaciju predškolskih i školskih te sakralnih objekata u gradskom vlasništvu.

Dio sredstava za gradnju kanalizacije osigurat će se sredstvima Hrvatskih voda i donacijom Maistre. Uz kanalizaciju obnavljat će se vodovodna infrastruktura, u koju će, s izgradnjom nove od 7,5 kilometara, Istarski vodovod uložiti 8,5 milijuna kuna. Pulska Plinara će u gradnju sedam kilometara plinovoda uložiti 7,5 milijuna, a HEP u nove kablove i trafostanice od tri do četiri milijuna kuna.

- Do Uskrsa i turističke sezone izgradit će se kanalizacija na Kokuletovici, a uz plinovod, vodovod i obnovu kolnika na Končeti, Lacoserciju, Valbruni sjever, Centeneru i u središnjoj gradskoj ulici Vijenac braće Lorenzetto. Uskoro počinje i gradnja prvog dijela novog kanalizacijskog kolektora od Mirne do Monsene, a u ovoj fazi doći će do Bolničkog naselja. Prihvat i retencija oborinskih voda gradit će se na Centeneru i Valbruni sjever i jug. Tu će se u vali Valpereri, ali i na Štangi izgraditi dječja igrališta. Prema ukazanoj potrebi uredit će se pješačka staza s javnom rasvjetom iza dvorane Valbruna i OŠ Jurja Dobrile. Do sezone ćemo početi i gradnju prometnice u poduzetničkoj zoni Gripole-Spine'. HEP će postaviti srednjenaponski kabel od Monvija do Škarabe, nabrojala je brojne aktualne radove Biserka Matacin.

Između dviju školskih godina preko ljeta odvijat će se radovi na vrtićima i školama u iznosu od dva milijuna kuna. Tim će se sredstvima urediti okoliš TOŠ "Bernardo Benussi", sanirati parket dvorane i dijela pročelja OŠ Vladimira Nazora, sanitarni čvorovi u OŠ Jurja Dobrile, dijela krovišta u vrtićima Neven i Naridola. OŠ Jurja Dobrile i dvorana Valbruna će se spojiti na plinovod, a nastavit će se radovi u zoni Gripole-Spine' i obnova sakralnih objekata.

Nakon turističke sezone nastavlja se gradnja sjevernog kolektora od Bolničkog naselja do Monsene s vodovodom, plinovodom, dijelom oborinske te obnovom kolnika. Plinovod, vodovod i kanalizacija uz potpunu obnovu kolnika gradit će se i u Ronjgovoj te kroz Radićevu i Adamoviću prema turističkoj zoni Monte Mulini.

Uz nastavak kolektora na Lamanovi i Lacoserciju lokalna kanalizacija će se graditi u Kokuletovici i na Monfiorenzu, s vodovodom i plinovodom. Nastavit će se opremati odlagalište komunalnog otpada Lokva Vidotto i izgraditi parkiralište groblja u Rovinjskom Selu. Srednjenaponski kabel će se postavljati od Škarabe do Punte Corrente, od kuda će se priključiti Crveni otok. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter