Rovinj: U Gimnaziji nastava ne pocinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je to bilo najavljeno, u ponedjeljak nece poceti nastava za dvije srednje škole u zgradi Gimnazije. Kako nam je rekla dožupanica Viviana Benussi, obnovljena zgrada nije prošla tehnicki pregled, a bez uporabne dozvole u njoj ne može zapoceti nastava.

Benussi sa Županijskim odjelom za obrazovanje i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta koordinira zajednicku investiciju rekonstrukcije i dogradnje Gimnazije i izgradnje školske sportske dvorane, vrijedne 76 milijuna kuna.

"Upravni odjel za izdavanje akata za gradnju Grada Rovinja nakon obavljenog tehnickog pregleda utvrdio je rok od mjesec dana za otklanjanje nedostataka. Buduci da se ne radi o nedostacima koji traže vece intervencije, zatražili smo od izvodaca radova da taj rok skrati na 15 dana.

U tom slucaju nastava u Srednjoj talijanskoj školi, koja ima manje razreda i ucenika, pa se može brže useliti, ne bi ni zapocinjala u zamjenskoj zgradi Strukovne škole Eugena Kumicica, vec bi s tjednom zakašnjenja pocela u Gimnaziji.

Srednja škola Zvane Crnje ima više razreda i ucenika, pa se ne može tako brzo preseliti. Zbog toga ce nastava u ovoj školi poceti u ponedjeljak u popodnevnoj smjeni zamjenske zgrade Osnovne škole Jurja Dobrile", kaže Viviana Benussi.

Kopanje jame za sportsku dvoranu, koja bi trebala biti dovršena u proljece 2011., poceli su u travnju 2009. Da bi mogla krenuti rekonstrukcija stare stoljetne zgrade Gimnazije, po završetku školske godine inventar obje škole iseljen je u nekadašnju tvornicu duhana Adris grupe.

Prvi rok za dovršenje rekonstrukcije bio je pocetak prošle školske godine. Buduci da se pokazalo da je taj rok bio prekratak, dvije su škole morale poceti nastavu u zamjenskim zgradama. Potom je utvrden novi rok povratka u zimskom raspustu, ali ni tada zgrada nije bila spremna za prihvat ucenika. Na kraju nije poštovan ni treci rok za preseljenje, pocetak nove školske godine.

Od strucnjaka koji su involvirani u radove neslužbeno doznajemo da nije sva krivnja na izvodacima radova, vec i na investitorima. Zajednicki projekt triju partnera od pocetka prate nedostaci koji su pridonijeli probijanju rokova.

Ines Venier, ravnateljica Srednje talijanske škole nam je rekla da pocetak nastave ovisi o pismenoj garanciji investitora i izvodaca o završetku radova i dobivanju uporabne dozvole. Buduci da ta škola ima 68 ucenika i 11 razreda vec je velik dio opreme unijela u novouredene ucionice i kabinete, pa bi nastava mogla poceti 13. ili 14 rujna.

Ravnateljica Srednje škole Zvane Crnje Marija Brana kaže da ce postupiti po naputku Županijskog odjela za obrazovanje. Ova škola ima 306 ucenika i 16 razreda, u svoj dio unijela je klupe i ploce, pa im za useljenje, koje koce i radovi na kolnickom ulazu u krug Gimnazije, treba više vremena.

Županijski procelnik Mladen Dušman konacnu odluku o pocetku nastave u ove dvije škole najavio je za petak. U telefonskom razgovoru rekao nam je da još uvijek traju konzultacije investitora, izvodaca radova i izdavatelja akata za gradnju, pa ce konacna odluka ovisiti o njihovom ishodu. (Piše Aldo POKRAJAC)

OVO JE SKRACENA VERZIJA CLANKA KOJI MOŽETE U CIJELOSTI CITATI U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.

 


Podijeli: Facebook Twiter