Rovinj: Turistička sezona i ekstremne cijene

Obilje plodova na rovinjskoj gradskoj tržnici, ali po vrlo raznolikim cijenama (N. O. R.)
Obilje plodova na rovinjskoj gradskoj tržnici, ali po vrlo raznolikim cijenama (N. O. R.)

Cijene na rovinjskoj gradskoj tržnici više ne lete u nebo. One su naime, tamo stacionirane. Tržnica je skupa, ali dodajmo i to, voće i povrće barem na oko izgleda senzacionalno. U prilog izgledu ruku pod ruku idu i cijene proizvoda. Prošlih godina te iste cijene bivale su često ljeti eksploatirane kao tema po medijima a danas ih, barem što se tiče domaćih, nitko više i ne zarezuje.

Iskustvo i vrijeme učinilo je svoje pa se o preskupim trešnjama (velikim kao orah) od 70 kuna ne raspravlja, jer su one na drugim prodajnim štandovima 45 i 50 kuna, a opet za mnoge preskupe. Domaći ih kupci najčešće zaobilaze.

Velik raspon cijena

Vožnja u rikverc nije samo kod štanda s trešnjama. Po okruglih pedeset kuna prodaju se smokve (na jednom štandu i po 20 kuna), grožđe i breskve, koje se doduše mogu kupiti i po nižim cijenama od 30, 35 i 40 kuna. Za domaće voće koje kvrgavim izgledom ne mogu parirati okruglim i uglancanim (bog te pita od kuda) valja izdvojiti samo 12 kuna. Upravo u toj priči kada isti proizvod drži cijenu od 12 pa sve do 50 kuna leži zec. A ljudi kao ljudi, nisu mudri poput lisice. Gledaju one jeftinije koje su mirisnije i slađe od skupih, vrte ih po rukama, vraćaju u košare i naposljetku opet kupuju one od 40, odnosno 50 kuna. Bit će valjda da se ravnaju po onoj - što skuplje, to bolje. U kategoriji nižih cijena na rovinjskoj se tržnici mogu pribaviti marelice po 30 i 35 kuna, odnosno jabuke, kruške i šljive za samo 20 kuna.

Ono čega nema ili ima tek u skromnim količinama vrijedno je zlata. Tako je bilo i tako će biti, ali da će se za kilogram mladog graha morati izdvojiti  80 kuna mnogima je bilo teško i  pretpostaviti. Nude se i pola kilogramske vrećice po 40, pa ti izvoli ako hoćeš. Kako je krenulo s voćem i činjenicom da se kupuje po jedna ili dvije jabuke, nekoliko grozdova ili nektarina ne treba čuditi da bi se već sljedeće sezone i bobice graha mogle kupovati po komadu. Mahune se prodaju po 20 i 30 kuna, a standardno visoku cijenu drži i radić koji se prodaje po 50 kuna, tikvice i mrkvice 10, dok za krumpir valja izdvojiti 8 i 10 kuna. Najveća raznolikost cijena je kod rajčice, koja se ovisno o obliku i veličini prodaje za 12, 15 pa čak i 30 kuna po kilogramu. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter