Rovinj: Tri dana krepana divlja svinja leži tik uz cestu

Odmah po dojavi, ali i nakon tri dana, lešina je uklonjena (N. O. R.)
Odmah po dojavi, ali i nakon tri dana, lešina je uklonjena (N. O. R.)

Puna tri dana, na temperaturama od kojih i mozak vrije, tik uz Državnu cestu 303, na samom ulazu u turistički Rovinj, leži lešina divlje svinje. To što je netko, jadnu životinju pokupio automobilom, tužno je no, to što oni koji bi trebali lešinu i ukloniti, ne čine tijekom puna 72 sata nema opravdanja, neovisno o tome u čijoj je svinja nadležnosti - Lovačkog društva, veterinarske inspekcije, komunalaca ili grada.

Reagirali tek po dojavi novinara

Prizor je gnjusan, a nesnosni smrad koji se širi neizdrživ toliko da ti se želudac okrene. Slika je to koja se nikako ne uklapa u kulturni, turistički i ljudski milje Rovinja. Zbog čega lešina životinje nije promptno uklonjena pitali smo predsjednika Lovačkog društva Rovinj Franka Udovičića, koji nam je rekao da se reagiralo odmah po dojavi, ali i da uklanjanje lešina izvan lovnog područja više nije u nadležnosti lovaca?! Naime, po tumačenju i preporuci Ministarstva poljoprivrede, odnosno krovne lovačke organizacije lovci, od svibnja više nisu nadležni da "skupljaju" lešine izvan šumske, lovne površine. Po riječima Udovičića, za konkretni slučaj nadležne su Hrvatske ceste koje gospodare Državnom cestom 303.

No, Hrvatske ceste nisu reagirale, već je to nakon naše dojave učinio Grad Rovinj, čiji su nas djelatnici u startu pokušali uvjeriti da lešine nema?! Nakon kratkog prepucavanja utvrdili smo nekoliko činjenica; da je Grad reagirao odmah po dojavi (neovisno je li bila od novinara) i da su, barem kako sada stvari stoje komunalni redari "odradili" tuđi posao.

Odvoz lešine stoji dvije tisuće kuna

- Odmah po dojavi reagirali su komunalni redari, a to da je životinja tri dana bila na čekanju nismo znali. Inače, i do sada godinama su ovaj posao obavljali lovci i ovaj lovački "novitet", prilično nas je neugodno iznenadio veli gradski pročelnik Ando Saina, od kojeg doznajemo i da su u uklanjanju životinje teže od 100 kilograma, uz komunalne redare i dizalicu sudjelovali djelatnici ovlaštene Veterinarske ambulante Pula. Inače, troškove prijevoza lešine u visini od oko dvije tisuće kuna platio je Grad Rovinj.

Problem riješen! Što sutra?

Usprkos ružnoj slici i smradu, valja istaknuti i da su komunalni redari promptno reagirali. Možda sat od dojave strvina je uklonjena- a priča zaključena. Problem je danas riješen, no pitanje je kakva će i koliko duga procedura biti potrebna u jednom novom, možda već i sutra sličnom incidentu. Grad Rovinj danas je podmetnuo leđa i keširao odvoz strvine. A sutra je novi dan i novi problemi, koji se uistinu ne bi trebali ticati ni turista, a još manje građana Rovinja. Jer, činjenica je da i u ovoj toliko hrvatskoj priči nedostaje temelj- dogovor. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter