Rovinj: Svečanost zajednice i vijeća Albanaca

Abedin Ramadani, predsjednik Vijeća Albanaca grada Rovinja (N. O. R.)
Abedin Ramadani, predsjednik Vijeća Albanaca grada Rovinja (N. O. R.)

Predstavnici zajednice i vijeća Albanaca Grada Rovinja danas su održali svečanu akademiju u povodu 101. obljetnice nezavisnosti Albanije i Dana zastave.

Svečanosti su prisustvovali i brojni gosti, među kojima i predstavnici Županije, Grada Rovinja, političkih stranaka, manjinskih zajednica, kao i zamjenik ambasadora Kosova i predsjednik Vijeća Albanske nacionalne manjine IŽ-a.

Predsjednik Vijeća Albanaca grada Rovinja Abedin Ramadani podsjetio je na godinu 1912. kada je, nakon 500 godina okupacije od Osmanskog carstva, proglašena albanska nezavisnost.

U ime Županije i svoje osobno, domaćinima je njihov dan čestitala dožupanica Giuseppina Rajko rekavši kako ova proslava pokazuje ispravnu politiku Iste, a ona je politika međusobnog uvažavanja i tolerancije svih naroda koji na ovim prostorima žive.

U ime rovinjskog IDS-a govorio je Milan Mihovilović, kazavši da je Rovinj grad s više zajednica i narodnosti iz kojeg se uvijek prenosi važna poruka - da se međusobno poštujmo.

Predsjednik Vijeća Albanske nacionalne manjine IŽ-a Idris Sulejmani prostor za govornicom iskoristio je da pozdravi sve manjine te kaže kako bez suživota nema života, dok je Slavica Popadić, ispred Zajednice Srba grada Rovinja, istaknula da je Rovinj primjer suživota u Istri, ali i šire u Europi zaključivši da se demokracija većine pokazuje na manjinskim pravima.

U nastavku svečane akademije najmlađi pripadnici albanske nacionalne manjine upriličili su i kraći umjetnički program. (N. O. RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter