Rovinj: Sve platila Viecia Batecia

Viecia Batecia je prepiljena (A. POKRAJAC)
Viecia Batecia je prepiljena (A. POKRAJAC)

Više od tisuću maškara sudjelovalo je u povorci rovinjskog karnevala. Najviše je bilo onih najmlađih iz dječjih vrtića. Predvođene gradskim mažoretkinjama i limenom glazbom, maškarane skupine defilirale su rivom, od nekadašnje tvornice duhana do središnjeg gradskog trga, gdje se svaka od njih predstavila brojnim gledateljima.

I ove su godine u povorci bili članovi Društva osoba s invaliditetom i Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, s kojima su defilirali volonteri iz Zajednice Talijana i Talijanske srednje škole te udruge „Naš san – njihov osmijeh“. Ova je grupa ispričala zaboravljene bajke. Uz njihovu točku mališanima iz publike dijelile su se slikovnice.

Učenici Talijanske srednje škole maskirali su se u stabla Zlatnog rta, koja se u posljednje vrijeme tako često spominje. Završnica je, kao i svake godine, pripala Vieciji Bateciji, drevnom ženskom pustu rovinjskog karnevala. Groteskna starica je i ovaj put osuđena za sve rovinjske nedaće, od prošlogodišnje suše do sadašnjeg pokušaja države da se upiše na park šumu Zlatni rt. Batecia je na kraju prepiljena, a iz njene utrobe djeci su bacani bomboni.

Maškare je pomno pratio ocjenjivači sud. Najšarenijom grupom proglašena je ona iz vrtiće Neven. Drugi dječji vrtić Naridola dobio je nagradu kao najveselija grupa. Maškare iz Društva osoba s invaliditetom i Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom bile su najmaštovitije.

I maškare i publiku zabavljali su spretni žongleri iz pulske čiribu udruge „Čarobnjakov šešir“, koji su hodali na štulama, vozili monobicikl i letjeli na metli. Nakon maškare na trgu su nastupale članice udruge "Zumba Leira" s miksom latino plesova i aerobika. Pridružile su im se zumba rokerice iz udruge „Stars“. Ipak, najčešće se plesao gangham, pošast stigla iz Koreje. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter