Rovinj: Stipe Božić o snimanju u ekstremnim uvjetima

Predstavljanje surove i prekrasne prirode
Predstavljanje surove i prekrasne prirode

Gostovanje proslavljenog alpinista, putopisca, snimatelja i redatelja Stipe Božića okupilo je dosad najveći broj posjetitelja u galeriji rovinjskog Centra vizualnih umjetnosti Batana. U publici su bili ne samo fotografi i snimatelji, već i članovi rovinjskog planinarskog društva Montero te brojni ljubitelji prirode. Naime, CVU Batana je pozvala Božića da održi predavanje o snimanju u ekstremnim uvjetima.

- Od prvih odlazaka u planine počeo sam slikati i snimati. Kad sam vidio onakvu ljepotu odmah sam osjetio potrebu da je podijelim ne samo s prijateljima, već i svima onima koji vole izazove planina i dijelova svijeta na koje možda nikada neće kročiti, rekao je Božić prije no što je počeo "odmotavati" svoje snimke i fotografije.

Prisjećajući se svojih planinarskih početaka, istaknuo jeda seonda snimalo analognim fotoaparatima te kamerama s filmovima do 2,5 minuta, zbog čega su se nosili dva aparata i kamera.

- Danas je, s digitalnim aparatima i kamerama, snimanje puno lakše i kvalitetnije. Važno je naći se na pravom mjestu i u pravo vrijeme. Kada je riječ o penjanju, treba biti koncentriran, a opet dobro promatrati kolege, ne bi li se zabilježili ključni trenuci njihovog uspona; nije lako, treba izvaditi aparat i kameru u neprirodnom položaju i snimati, rekao je Božić.

Najviše ga se dojmio boravak na Antarktici, nepristupačnom ledenom prostranstvu, na kojem je usto i najmanje padalina. Ta činjenica i ekološka svijest istraživača nalažu da se svaki mogući otpad pospremi u posebne kontejnere i odnosi sa sobom pa je to najčistije mjesto na svijetu.

- Na žalost, postoje trenuci kada se dogode nesreće, koje zbog etike ne treba snimati. Tako nikad nisam snimao unesrećene alpiniste, ali sam zabilježio trenutke kada smo ih spašavali. Najteži događaj u službi gorskog spašavanja bio mi je dolazak na Kornate nakon tragičnog stradavanja naših vatrogasaca. Na tome stravičnome mjestu nisam napravio ni jednu snimku. Smatram da u tim trenucima valja naći pravu mjeru i ne razumijem fotografe koji se na takvim tragedijama nastoje proslaviti i usput nešto zaraditi, istaknuo je Božić.

Iza sebe ima i 22 godine rada na HRT-u, prvo kao snimatelj, a potom i kao redatelj. Na snimanje dokumentarnih serija odlučio se, veli, nakon što su mu u planinama nastradali brojni prijatelji pa više nije nalazio snage sudjelovati u ekstremnim ekspedicijama.

O dugoj i bogatoj karijeri ovog sportaša, putopisca, snimatelja i gorskog spašavatelja, jednog od najaktivnijih članova splitskog fotokluba Marjan, biranim je riječima govorio predsjednik CVU Batana Mladen Boljkovac, istaknuvši i da je Božić 1991. zabio zastavu Hrvatske na vrh Mount Everesta. (piše i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter